O comisie de anchetă a legislativului va investiga inclusiv câte mandate de supraveghere video/audio a primit serviciul secret care asigură paza și protecția demnitarilor
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, ieri, convocarea pentru marţea viitoare a Plenului comun, pe ordinea de zi aflându-se înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă „pentru verificarea activităţilor directorului SPP, Lucian Pahonţu, şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare”.
Comisia are la dispoziție 90 de zile pentru investigație, la finalul anchetei urmând să fie votat în Parlament un raport final cuprinzând constatările, concluziile și propunerile rezultate.
Lucian Pahonţu. FOTO: EVZ
Influență
Determinarea implicării șefului SPP, Lucian Pahonțiu, „în influențarea unor decizii politice sau în plan politic”, precum și „verificarea rapoartelor de activitate ale directorului Serviciului din ultimii 5 ani” constituie piste ale Comisiei de anchetă.
De asemenea, forul legislativ vrea să verifice „modul și criteriile în care au fost desemnați ofițerii de protecție ai demnitarilor”, respectiv „procedura întocmirii rapoartelor de către ofițerii de protecție a demnitarilor, verificarea adresanților, a modalității de valorificare a informațiilor obținute, aflarea în ce măsură informațiile se referă și la activitățile din domeniul privat al demnitarilor și al familiilor acestora”.
Liviu Dragnea. FOTO: EVZ
Interceptări
În vizorul comisiei de anchetă se află și „identificarea numărului de mandate de supraveghere video/audio” solicitate de către SPP, precum și verificarea respectării cadrului legal în acest sens. Totodată, și „numărul de mandate efectiv obținute de la procuror” de către SPP face obiectul înființării comisiei.
Protocoale
„Identificarea protocoalelor încheiate de SPP cu alte instituții”, „a regulilor de relaționare cu acestea, precum și verificarea respectării cadrului legal de acțiuni prevăzute în aceste colaborări” reprezintă, de asemenea, ținte ale parlamentarilor în vederea aflării adevărului privind activitatea directorului SPP.
Amenințare
Refuzul persoanelor invitate la Comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia documente sau mijloace de probă deținute, care sunt utile activității comisiei, „poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”.