Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a solicitat Senatului României un raport referitor la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor instituției. În documentul cerut, reprezentanții GRECO vor să știe detalii despre implementarea măsurilor împotriva corupției în Parlament.
Potrivit unei scrisori a GRECO, în cadrul celei de-a 70-a reuniuni plenare a acestuia, ce a avut loc în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2015, a fost adoptat raportul de evaluare privind România din cadrul rundei a patra de evaluare. Conform acestuia, România are obligaţia de a transmite GRECO, până la data de 30 iunie 2017, un raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor cuprinse în raportul de evaluare, informează Mediafax.
"Runda a patra de evaluare a GRECO a fost lansată la data de 1 ianuarie 2012 şi are ca temă "Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori". În cadrul acestei runde sunt analizate următoarele aspecte cu privire la persoanele/funcţiile evaluate: principii etice, reguli de conduită şi conflicte de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activităţi, declararea averilor, veniturilor, cheltuielilor şi intereselor, implementarea regulilor aplicabile, conştientizare. În ceea ce priveşte prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, GRECO a analizat prevederile legislaţiei naţionale, prin raportare la următoarele aspecte: transparenţa procesului legislativ, remuneraţia şi beneficiile economice, principii etice şi reguli de conduită, conflictele de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activităţi (prevederile legale ce reglementează regimul cadourilor, incompaibilităţile, activităţile accesorii şi interesele financiare, contractele cu autorităţile statului, restricţii post-angajare, contacte cu terţii, lobby, folosirea abuzivă a informaţiile confidenţiale, folosirea abuzivă a resurselor publice, declaraţiile de avere, venituri, cheltuieli şi interese, supravegherea conduitei parlamentarilor, măsuri de punere în aplicare a prevederilor legale şi imunitatea, precum şi procesul de formare şi conştientizare", se mai arată în scrisoarea GRECO, trimisă lui Biroului Permanent al Senatului.
În urma constatărilor echipei de evaluare, GRECO a formulat o serie de recomandări cu privire la membrii Parlamentului.