Parlamentul, pus la zid de Raed Arafat: Întârzierea adoptării certificatului verde COVID-19 descurajează vaccinarea

Parlamentul, pus la zid de Raed Arafat: Întârzierea adoptării certificatului verde COVID-19 descurajează vaccinarea sursă: EvZ

Rata de vaccinare este în plină scădere în România. Specialiștii din Sănătate atrag atenția cu privire la apariția unui val cinci al pandemiei de coronavirus. De altfel, joi, în cadrul negocierilor dintre PNL și PSD s-a abordat și acest subiect, medicul Alexandru Rafila subliniind că România trebuie să fie pregătită să gestioneze o astfel de situație. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a transmis, vineri, 12 noiembrie, că întârzierea adoptării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă descurajează vaccinarea.

„Considerați că întârzierea adoptării certificatului verde în Parlament descurajează vaccinarea?”, a fost întrebat Raed Arafat, vineri. Șeful DSU a transmis, vehement, că atitudinea guvernanților cu privire la acest demers descurajează, într-adevăr, vaccinarea împotriva coronavirusului.

Poziția lui Raed Arafat vine în contextul în care dezbaterile pe tema proiectul legislativ 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă au fost întrerupte în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, deoarece, potrivit surselor EvZ, Florin Cîțu consideră că una dintre prevederile inițiativei este discriminatorie.

Întârzierea adoptării certificatului verde descurajează vaccinarea

„N-am cum să vă spun ca nu e așa. Da. Da, sigur. Clar descurajează. Pentru unii, cel puțin, ăsta a fost un motiv ca să se vaccineze. Așa că întârzierea certificatului verde înseamnă mai puțini vaccinați pe zi. Când vor deveni lucrurile o certitudine, atunci persoanele ezitante poate vor decide să se vaccineze. Avem nevoie de acest certificat în cel mai scurt timp”, a răspuns Raed Arafat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La acest moment, pandemia începe să se transforme în pandemia nevaccinaților, având în vedere că impactul (n.r. bolii) asupra nevaccinaților este mic, cu excepția unui moment pe care nimeni nu vrea să-l vadă, și anume să apară o variantă care să nu mai răspundă la vaccinurile care nu au fost administrate.

Raed Arafat, despre apariția valului cinci al pandemiei

Din punctul meu de vedere, un val cinci este posibil, nu pot să spun când va avea loc. Cu cât avem rata de vaccinare mai mică, însă, putem să avem un val cu un impact (n.r. de dimensiunea) celui care a trecut acum, pentru că diferența între valul cinci - care oricum probabil va veni - cu un procent mare de vaccinați și unul mic este impactul major pe sistemul sanitar”, a mai declarat Raed Arafat.

Florentina Furtunescu, reprezentanta Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prezentă la conferința de presă în cauză, a susținut punctul de vedere al șefului DSU, subliniind importanța vaccinării cât mai rapide. „Este, într-adevăr, sau devine din ce în ce mai mult această pandemie o problemă a nevaccinaților, iar față de această realitate care ne izbește în fiecare zi, noi avem un singur îndemn: vaccinați-vă, vaccinați-vă, vaccinați-vă.

INSP: „Vaccinarea este o urgență”

Trebuie să milităm în continuare, să ne unim eforturile cu toții, pentru a determina, a convinge cât mai mulți oameni care nu s-au vaccinat până acum să o facă de urgență. În termen cât mai scurt. Este, în primul rând, în beneficiul individual al dlor și, în al doilea rând, în beneficiul familiilor lor și al comunității, în orice ordine doriți dvs.

Așa cum spunea și domnul secretar de stat, vaccinarea este o urgență, pentru că tergiversarea deciziei permite dezvoltarea unor noi tulpini față de care nu știm cum sau ce produse vaccinale și cât timp va fi necesar ca ele să se dezvolte”, a declarat Florentina Furtunescu.