Cei 69 de înalți demnitari, printre care și președintele Klaus Iohannis, riscă să rămână fără salarii mărite. Parlamentarii PSD se pregătesc să respingă ordonanța de urgență în baza căreia indemnizațiile li s-au triplat
Una din prioritățile deputaților și senatorilor PSD, pentru sesiunea parlamentară care va începe săptămâna viitoare, este să respingă Ordonanța de Urgență privind majorarea indemnizațiilor înalților demnitari, 69 la număr. „Am avut deja mai multe discuții cu colegii, însă vom discuta și în cadrul grupurilor parlamentare. Vom respinge Ordonanța în momentul în care ajunge în Parlament”, au declarat, pentru EVZ, surse parlamentare social-democrate.
Potrivit surselor citate, unul din motivele pentru care se dorește respingerea OUG ar fi acela că toate creșterile salariale ar fi trebuit făcute pe Legea salarizării, care este în lucru. „Nu este normal să mărești șefilor de la Parlament și restul parlamentarilor, nu”, au adăugat sursele citate.
Ideea respingerii Ordonanței în Parlament ar fi aparținut chiar președintelui Camerei, Valeriu Zgonea, mai susțin sursele EVZ. „Din punctul meu de vedere trebuie rediscutată (n.r. - OUG). Mă simt într-un fel pus la colț”, a declarat Zgonea, în urmă cu câteva zile.
PNL susține respingerea
Deși social-democrații nu au discutat cu celelalte grupuri parlamentare, potrivit unor surse EVZ, liberalii vor vota și ei pentru respingerea Ordonanței privind indemnizațiile demnitarilor. „Nu suntem de acord cu mărirea salariilor demnitarilor, acest subiect trebuie discutat odată cu Legea privind salarizarea unică”, a spus Ludovic Orban pentru EVZ.
De la 1 august, 69 de înalți demnitari beneficiază de indemnizații triplate.
Legea salarizării, amânată
Dacă Ordonanța privind indemnizațiile demnitarilor va fi respinsă, prevederile din actul normativ vor fi incluse în Legea salarizării, care se află acum în lucru la Ministerul Muncii. Deși proiectul trebuia să fie depus la Parlament în luna septembrie, pentru a fi dezbătut și aprobat cât mai repede, acesta a fost din nou amânat și va ajunge pe masa senatorilor și a deputaților abia în luna octombrie. Noua Lege a salarizării ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.