Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat,azi, crearea unei comisii speciale, însărcinate cu investigarea, timp de un an, a activităţilor reţelelor mafiote şi ale altor organizaţii criminale în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat.
Comisia specială anti-mafia a PE îşi va începe activitatea până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie şi se va ocupa de anchetarea modului în care organizaţiile criminale au infiltrat administraţia publică, economia legală şi sistemele financiare din UE.
În mandatul de un an, care i-a fost pus la dispoziţie, comisia va trebui să evalueze impactul crimei organizate asupra economiei şi societăţii şi să recomande măsuri legislative şi de alt tip, pentru a permite UE să răspundă acestor ameninţări la nivel internaţional, european şi naţional. Instituţii versus crima organizată
"Crearea unei comisii antimafia în Parlamentul European reprezintă un real punct de cotitură în istoria politicilor UE. În sfârşit, UE transmite un mesaj clar organizaţiilor şi reţelelor criminale: instituţiile nu vor da înapoi în faţa crimei organizate", a spus eurodeputata Sonia Alfano (ALDE, Italia), raportoarea PE în acest dosar.
Comisia, cu un mandat de un an, ce poate fi prelungit o dată, va putea să efectueze vizite pe teren şi să organizeze audieri cu instituţii UE şi din statele membre. Eurodeputaţii vor putea invita la audieri reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile şi ai organizaţiilor victimelor, precum şi oficiali, inclusiv judecători, implicaţi în lupta zilnică împotriva crimei organizate.