Parlamentul dezbate azi moțiunea Opoziției împotriva lui Tudorel Toader

Moțiunea simplă pe Justiției inițiată de grupurile parlamentare ale PNL și USR va fi dezbătută, marți în plenul Camerei Deputaților, urmând să primească, miercuri, votul final. În documentul intitulat „PSD stăpânul justiției?! Chiar așa...”, Opoziția îi cere ministrului Tudorel Toader să nu promoveze modificările la legile Justiției și să dea în vileag agenda ascunsă a acestor schimbări.

Liberalii și parlamentarii USR trag un semnal de alarmă asupra asaltului pornit împotriva independenței Justiției. 

„În domeniul reformării Justiţiei, PSD a început actuala guvernare cu stângul. Este încă viu în memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Doar reacţia promptă, de la începutul lunii februarie a.c., a societăţii civile, a multor instituţii şi organizaţii profesionale sau neguvernamentale şi a opoziţiei parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat”, se arată în textul moțiunii simple. 

Conform documentului, proiectul de modificare a legilor Justiţiei demonstrează că „pentru Tudorel Toader singurele interesele care primează sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept şi societăţii din România”. 

„Asistăm la o continuare a serialului 'marţea neagră', început în decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 şi, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizaţi că totul este cusut cu aţă albă? Se văd indicaţiile preţioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar dacă nu sunteţi om politic, calitatea dumneavoastră de profesionist în drept, anvergura dumneavoastră academică şi profesională nu vă dă dreptul să vă bateţi joc de realizările obţinute în timp, în sistemul judiciar românesc”, scrie în document. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunţat pe 23 august modificările care vor aduse legislaţiei sistemului judiciar, acestea stârnind o nemulțumire în masă. 

Una dintre acestea prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia de procurori a CSM, la propunerea ministrului justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. O altă modificare propusă la pachetul de legi ale justiţiei prevede ca Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei. 

Premierul Mihai Tudose a declarat, săptămâna trecută, că modificările legilor justiției vor fi trimise către Parlament spre aprobare. El a făcut referire la unul dintre sloganurile protestatarilor faţă de Ordonanţa 13, la începutul anului. „Nu va fi o ordonanţă de urgenţă sau altceva 'noaptea, ca hoţii', va fi ziua, la prânz şi trimis către Parlament, nu adoptat”, a spus Tudose.

Șeful Executivului a explicat propunerile de modificare a legilor justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader, sunt „o sinteză a propunerilor venite din partea tuturor organismelor posibile, a tuturor actorilor din acest joc”.

„Forul suprem democratic al oricărei ţări, acolo va fi luată decizia în România”, a subliniat el, adăugând că un episod precum cel al OUG 13 nu se va repeta. „Am promis şi vă spun - şi e şi decizia politică a coaliţiei - că nu mai facem aşa ceva. Şi nu mai facem”, a susținut Tudose.