Parlamentul a decis. Toni Greblă este noul președinte al Autorităţii Electorale Permanente

Camera Deputaților. Sursa foto: Razvan valcaneantu EEC

Parlamentul se reunește marți, 28 martie, într-o ședință comună, pentru numirea președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), după ce, la începutul acestui an, Constantin-Florin Mituleţu-Buică și-a înaintat demisia din această funcție. În urma votului secret, Toni Greblă a fost ales noul președinte AEP.

Update: Toni Greblă, susținut de PSD, UDMR și minorități naționale, a fost votat președinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru un mandat de opt ani. El a primit 251 de voturi favorabile și 110 împotrivă.

În timpul dezbaterilor din Plenul Parlamentului, USR Radu Mihail a declarat că „PSD se pregătește să captureze cea mai importantă instituție pentru alegerile pentru democrația din România, cu mâna PNL”.

Ludovic Orban a avut câteva remarci de făcut la adresa AEP, susținând că nu sunt organizate alegeri în localitățile care nu mai au primari.

„Mă adresez în special celor care mi-au fost colegi și care au fost alături de mine în campanie, spunând de dimineață până seară: Votași PNL! Scăpați de PSD! În România, avem de-a face cu un stat capturat aproape în integralitate de reprezentanții PSD, de la Curtea Constituțională, la Curtea de Conturi, de la Consiliul Legislativ, condus de fostul coleg PSD care măcelărea Codurile Penale, legile Justiției (..) până la Avocatul Poporului, de la ANRE până la ANCOM”, a spus Orban în plen.

Știre inițială: Camera Deputaților și Senatul se reunesc marți, 28 martie, într-o ședință comună, pentru a numi noul președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Ședința este programată să înceapă la ora 13:00.

Parlamentul trebuie să aleagă un nou președinte AEP după ce, pe 11 ianuarie, Constantin-Florin Mituleţu-Buică și-a înaintat demisia din această funcție. Acesta a decis să plece din funcție după ce ANI i-a făcut plângere penală pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție.

Cine sunt cei trei candidați pentru postul de președinte AEP

Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, Toni Greblă, propus de PSD și Cristian Preda, propus de USR, sunt cei trei candidați care au primit aviz favorabil de la comisiile parlamentare juridice pe 20 februarie și 21 martie. Toți cei trei candidați întrunesc condițiile prevăzute de lege necesare numirii ca președinte al AEP.

„Cele două comisii juridice, în ședință comună în data de 20 februarie, s-au pronunțat asupra îndeplinirii condițiilor legale de către cei doi candidați, respectiv domnul Toni Greblă, propus de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat, Uniunii Democrate Maghiare din România și Grupul parlamentar al Minorităților Naționale, și doamna Iulia Andreea Băbeanu, propusă de grupurile parlamentare ale grupului AUR. Astăzi am constatat îndeplinira condițiilor legale și de către domnul candidat Cristian Dan Preda, de aceea propun să votăm un aviz pozitiv și pentru domnul Preda”, a declarat Laura Vicol, președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților (PSD) pe 21 martie 2023.

Parlamentul va decide, prin vot secret cu buletin, care dintre cei trei candidați va ocupa această funcție. Cel care va ocupa funcția de președinte AEP va avea un mandat de 8 ani.

Pe ordinea de zi a ședinței comune a plenului reunit este și constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului. Aceasta are rolul de a sprijini procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Camera Deputaților și Senatul vor modifica componența grupului parlamentar de prietenie România-Republica Azerbaidjan tot în ședința de marți, potrivit Agerpres.