Primăriile au primit dreptul legal să-i scutească pe români de birul pe „apa meteorică” picată din cer, taxă pe care, spun parlamentarii, românii o plătesc indiferent dacă plouă, ninge sau e secetă.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de modificare a Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare în sensul în care „autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale (Consiliile Locale, n.red.) pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie”. Legea se va aplica după publicarea ei în Monitorul Oficial. Chiar dacă taxa dispare din facturile românilor, banii vor fi plătiți de la bugetul de stat format tot din taxele și impozitele românilor.
Plângeri și semnături
„Apa meteorică (pluvială) nu este cuantificată, la acest moment, în niciun fel, adică nimeni nu știe exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă. Așadar, baza de impunere este ilegală” se arată în expunerea de motive a legii. Inițiatorul proiectului, deputatul Vasile Varga, a spus, ieri, pentru EVZ că în județ s-au strâns aproape 17.000 de semnături pentru eliminarea acestei taxe. „Cea mai mare problemă este la curte. Unde omul și-a turnat beton pe jos, apa de ploaie se duce la canal, da, dar cine are pământ în curte de ce să plătească taxa? Iar nu mi se pare normal faptul că se calculează la stația Meteo din Constanța cât a plouat în Brăila”, a declarat deputatul pentru Evenimentul zilei.
În București plătești dacă îți stropești pomii din grădină
Potrivit Hotărârii 157/2005 a CGMB, „ape meteorice” sunt „apele ce provind din pre ci pitații atmosferice” și „sunt considerate ape meteorice și apele care provin din stropirea și spălarea drumurilor publice sau private, a grădinilor și curților imobilelor”.
Obligație europeană
În dezbaterile din Parlament, senatorul Lucian Mazilu, a explicat că în unele cazuri, taxa pe apa de ploaie nu poate fi eliminată. „Unitățile administrativ-teritoriale din România, multe dintre ele, sunt angajate în proiecte europene pe apă și canalizare și prin operatorii de apă canalizare, contractele semnate de aceștia prevăd și niște obligații de tarifare în care există și tariful pentru apa pluvială”, a spus acesta.
În Tîrgu Mureș, taxa este de 0,90 de bani pe metru cub
Apa meteorică este apa ce provine din precipitaţiile atmosferice: ploaie, topirea zăpezilor. „Fiind colectate în sistemul public de canalizare şi conduse spre staţia de epurare unde sunt supuse tratării sau spre cursurile naturale de apă, necesită cheltuieli. Facturarea apelor meteorice este necesară tocmai pentru acoperirea cheltuielilor de colectare şi întreţinere ale reţelelor utilizate în acest sens, fiind practicată de toate ţările civilizate şi de către toţi operatorii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din România”, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, directorul de comunicare al companiei Aquaserv Tîrgu Mureș, Nicu Tomulețiu.
Cum se calculează birul
Potrivit lui Tomulețiu, prețul pe care îl plătesc românii se face după următorul calcul: în baza contractului încheiat, proprietarul declară, pe proprie răspundere, suprafața deținută (doar cea asfaltată sau betonată, nu pământul); Administrația Națională de Meteorologie comunică lunar cantitatea de precipitații, durata lor și intensitatea; în formula de calcul se iau în considerare aceste date care se înmulțesc cu un coeficient de scurgere a apei în canale. „Nedeclararea corectă a suprafeţelor construite şi canalizate care restituie apă pluvială în sistemul public de canalizare, constituie contravenţie şi se sancţionează”, a precizat pentru EVZ reprezentantul companiei.