Comisia parlamentară de control a activității SRI încearcă să afle, astăzi, la sediul central al serviciului secret, cum a funcționat „cooperarea” dintre ofițerii SRI și procurori în derularea dosarelor care se aflau pe rol în instanțele de judecată.
Comisia parlamentară a stabilit că este necesară o verificare la fața locului a modului de lucru între SRI și Parchet după ce a devenit publică informația că Parchetul avea „responsabilitatea” să țină la curent SRI cu privire la „modul de valorificare” a informațiilor primite de la serviciul secret.
Protocolul de cooperare încheiat în 2009 între SRI și Parchetul de pe lângă ICCJ prevede la articolul 6 că Parchetul „comunică, în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de Ia Serviciu” referitoare la infracțiuni privind „prevenirea și combatarea infracțiunilor împotriva securității na ționale, a actelor de terorism, infrac țiunilor ce au corespondent în amenințările Ia adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii”.
Cine scria rechizitoriile?
Deputatul Lucian Viziteu, membru în Comisia SRI, a declarat ieri, pentru EVZ, că, cel mai probabil, vizita la Direcția Juridică a SRI se va axa pe aflarea modului în care se desfășurau „convorbirile dintre procurori și ofițerii SRI”. „Probabil despre protocoale, așa ne-a informat (președintele Comisiei SRI n.r.). Nu știm exact. Important ar fi să vedem cum au fost puse în practică aceste protocoale, să putem să vedem cum aveau loc discuțiile, dacă erau înregistrate convorbirile dintre procurori și ofițerii SRI; cum se scriau documentațiile. Ca să eliminăm orice dubiu în ceea ce s-a întâmplat. (...) În fapt, dacă procurorul era șeful care coordona toată activitatea sau nu. Cine scria rechizitoriile?”, a spus acesta.
Secretarul comisiei de control a SRI, deputatul Csoma Botond, a spus ieri pentru EVZ că „după audierea dlui Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI, n.red.)” membrii comisiei au luat această decizie de a afla „în ce condiții a avut loc această cooperare a SRI-lui cu Parchetul General”.
Rolul în anchete penale
Deputatul Marian Cucșa, vicepreședintele Comisiei de control a SRI, a explicat în presa locală ce vor verifica parlamentarii. „Vom merge în control concret, să vorbim cu ofițerii”, a spus el la pressalert.ro. Deputatul a zis că aleșii vor verifica ce fel de informări au făcut procurorii către SRI după ce primeau informările, ce conțineau planurile de acțiune comună ale echipelor mixte DNA -SRI și ce rol aveau ofițerii în cadrul anchetelor penale.