Parlamentarii nu au fost lăsaţi să viziteze arhiva SIPA. Aceştia anunţaseră că au dreptul legal de a studia dosarele

Membrii comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA au vizitat în această după amiază celebra arhivă a fostului Serviciu Secret al Justiţiei. Chiar dacă înainte de vizită senatorul Şerban Nicolae anunţase că nu vor avea nicio restricţie în a intra în arhivă, ţinând cont de calitatea lor de parlamentari, aceştia au avut totuşi voie să intre doar până la uşă, după cum a declarat deputatul Liviu Pleşoianu.

"E vorba de o regulă valabilă pentru orice persoană care a solicitat accesul într-o zonă care este clasificată ca zonă de securitate în sensul în care faci dovada calităţii oficiale în care soliciţi accesul, că ai un angajament de confidenţialitate, în sensul că ţi s-au adus la cunoştinţă normele incidente, faptul că ai o serie întreagă de restricţii în ceea ce priveşte accesul, vizionarea unor documente, fotocopierea, scoaterea lor, deteriorare, modificare, distrugere şamd şi că ţi-ai luat angajamentul că nu vei divulga informaţii. Ar fi profund anormal să transformăm o zonă de securitate într-un soi de bibliotecă publică în care oricine vine şi ia informaţii şi eventual le foloseşte. Corespondenţa dintre Parlament şi Ministerul Justiţiei şi ANP s-a efectuat deja şi ni s-a transmis că nu există niciun fel de restricţie ca parlamentari. Ar fi aberant şi absolut inacceptabil să ni se se interzică accesul la informaţii din spaţiul public", a afirmat Şerban Nicolae, chiar înainte de vizita la arhiva SIPA.

El a explicat că scopul anchetei este de a stabili dacă în contextul desfiinţării SIPA informaţiile stocate "au fost folosite pentru a exercita acte de presiune".

"Dacă în contextul desfiinţării acestei instituţii, înainte sau după, informaţiile stocate, strânse de-a lungul timpului la acest fond documentar au fost folosite pentru a exercita acte de presiune, de constrângere faţă de principalii actori ai actului de Justiţie din România. Judecătorii şi procurorii, în primul rând, ca magistraţi direct implicaţi, sunt interesaţi să ştie dacă actul de Justiţie a fost vătămat, dacă justiţiabilii au avut sau nu parte de acte de injustiţie cu ocazia unor acţiuni în sistemul judiciar românesc. (...) Să vedem dacă a existat o formă de poliţie politică, dacă s-a constituit un fond documentar şi de informaţii în legătură cu judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, demnitari, cu orice alte persoane de interes, în sensul prejudicierii actului de Justiţie. În sensul de a folosi asemenea informaţii pentru a determina judecători, procurori, politicieni, personal din sistemul judiciar românesc să facă sau să nu facă ceva în legătură cu serviciul, să deturneze actul de Justiţie, să producă eventuale acte de corupţie, acte de persecuţie şamd. Dacă aşa ceva s-a întâmplat în România, lucrurile trebuie lămurite, în principal, pentru a nu se repeta şi, în secundar, pentru ca cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere", a susţinut Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a spus că doreşte să afle de ce în interiorul arhivei se află un aparat de copiere.

"Nici acum nu s-a lămurit de ce s-a dus acolo un aparat de copiere, din moment ce era în discuţie doar o inventariere a documentelor, o clasificare pe categorii, o sistematizare a arhivei aşa cum s-ar face la orice depozit de documente. (...) Aş vrea să ştiu şi eu cine a decis şi care ar fi fost justificarea. Prima suspiciune ar fi că cine a avut acces în interior ar fi putut să copieze documente, să sustragă în felul ăsta informaţii fără ca cineva să observe că s-a umblat la ele pentru că documentele originale rămâneau pe loc", a punctat Şerban Nicolae.

Imediat după terminarea vizitei, deputatul Liviu Pleşoianu, un alt membru al Comisiei de anchetă SIPA, a declarat că parlamentarii au avut acces doar până la uşa camerei care adăposteşte documentele din celebra arhivă. „Nu am pătruns, accesul a fost doar pe hol, am discutat cu oamenii de acolo, în momentul de față totul pare să fie bine pus la punct, dar niciunul care lucra azi, nu lucra atunci, în 2005. N-aș putea spune că au rezultat niște informații. Mai important e ce s-a discutat în comisie cu Cătălin Predoiu. Eu l-am întrebat dacă nu apărea în EVZ acel raport al domnului Chiuariu, care vorbea de nereguli grave, acum nu am fi știut aceste lucruri. Acel raport a fost clasificat. De atunci și până acum nu a fost discutat în CSAT.  În 2-3 patru ani a insistat în vreun fel? Nu, tot ce a făcut a fost să trimită documentele către un secretariat și că nu era treaba lui. De asemenea e foarte important de subliniat că dintre toate persoanele care au fost invitate la audieri, singura care nu a dat nicio declarație este doamna Macovei. Noi am crezut că vom intra, la fața locului am constatat că accesul acordat de Ministerul Justiției a fost până în ușă”, spus Pleşoianu.