Nu există legislatură fără ca cel puțin un parlamentar să se plângă de lefurile mici. De exemplu, deputatul ALDE, Remus Borza acuză un complot prin care se vrea ținerea aleșilor „într-o formă de iobăgie”, iar deputatul „Mitralieră” Cătălin Rădulescu susține că indemnizația nu-i ajunge nici măcar pentru un pantof.
Să nu le uităm nici pe două foste senatoare, Steliana Miron și Cristian Anghel. Prima spunea că nu se poate duce nici măcar la coafor cu salariul primit din bugetul de stat, cealaltă că nu se poate deplasa la ședințele de plen pentru că nu-i ajung banii de benzină.
„Avem o leafă mizeră, nu ne asigură traiul de zi cu zi; Nimeni nu poate trăi cu 1000 de euro! Care este interesul statului? De a avea nişte demnitari care sa traiască dintr-o leafă mizeră care nu îi asigură traiul nici de pe o zi pe alta”, a spus parlamentarul ALDE, Remus Borza, în plenul, de marți, al Camerei Deputaților, adăugând că a renunțat, când a preluat mandatul în decembrie, la un salariu de 200 de ori mai mare.
Colegii din Opoziție l-au mustrat pe Borza: „Nu ne-a obligat nimeni nici să candidăm, nici să renunţăm la alte funcţii”, a spus, Cornel Olaru, deputat PNL. Un alt parlamentar USR, Liviu Moșteanu, i-a atras atenția că „salariul mediu net este de 2.100 lei” și că „românii trăiesc cu mult mai puțin de 1.000 euro și se descurcă”.
Borza nu s-a lăsat mai prejos și le-a replicat: „Ţinând parlamentarul sau demnitarul într-o stare stare de iobăgie, îl vulnerabilizăm la corupţie”.
Actualul deputat ALDE, Remus Borza, are 44 de ani și este de profesie avocat. El a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica. Are o condamnare definitivă de ICCJ, în februarie 2015, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. În decembrie al anului trecut, când și-a înmnânat certificatul de parlamentar a mărturisit că este un „om bogat” și că n-a ascuns niciodată acest lucru pentru că se mândrește că a făcut „bani cinstiţi, fiscalizaţi, munciţi”.
“Nu-mi ajung banii nici de un pantof”
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care a afirmat că e pregătit să iasă cu mitraliera AKM pe care o are de la Revoluție și să tragă în oamenii care au protestat împotriva Guvernului, se plângea la jumătatea lunii martie a.c. că aleșii au nevoie de indemnizaţii mai decente pentru a-şi putea cumpăra costume şi pantofi şi să nu se prezinte în Parlament îmbrăcaţi în blugi și teniși.
„Salariul, nemotivant. Atât timp cât eu trebuie să-mi cumpăr 3-4 costume pe lună, nu-mi ajung nici banii de un pantof. Atât timp cât toată lumea ne dorim ca salariile să fie mari, cred că şi parlamentarul trebuie să aibă un salariu civilizat care să-i permită sa-şi cumpere costume, să venim civilizat, nu ca alţii în blugi şi tenişi. Eu îmi folosesc dividendele pe care le iau la sfârşit de an din compania mea, ca să-mi plătesc motorina”,a afirmat Cătălin Rădulescu, poreclit și deputatul „Mitralieră”.
Rădulescu a fost condamnat definitiv de ICCJ, la începutul lui decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi de administrarea unei firme, faptă incompatibilă cu calitatea sa de parlamentar.
„E bătaie de joc”
Fosta senatoare PC, Cristiana Anghel, cunoscută ca „învățătoarea grevistă”, se plângea în vara lui 2015, de indemnizația prea mică și că sunt insuficienți cei 7 litri de benzină decontați de Parlament pentru transportul până la Casa Poporului.
„Indemnizația e mică, e bătaie de joc. Eu am acum dublu față de cât aș fi avut ca profesor la clasă. Nu se poate. Adică un judecător are de 15 ori salariul minim și eu am de trei ori salariul minim. Se zice că stăpânul zgârcit invață sluga hoață - vrea și ea un concediu, vrea și ea o mașină, e clar că face prostii. La mașină ne dau 7 litri de benzină, ne decontează. Păi cât e la mașină? În Bucureștiul ăsta consumi 7 litri la suta de kilometri? Se duc 11 - 12 de voie”, spunea fosta senatoare PC.
Cristiana Anghel a fost printre promotorii legii care stipulează pensii speciale pentru toți parlamentarii. Cât a fost senatoare, ea a încasat 25 de milioane de la Parlament pentru cazare, cu toate că stătea într-un cămin din Capitală al ASE, în care locuiau elevi, dar și angajați ai Ministerului Educației, cei din urmă având câteva etaje rezervate. Ea a făcut rost de cameră prin fiica sa, Oana Anghel, atunci angajată a Ministerului. Fata Cristianei Anghel plătea o întreținere de 450 lei pe lună. În schimb, senatoarea PC nu figura pe listă.
„Senatoarea sexy” n-avea bani de coafor
Vasilica Steliana Miron, fostă senatoare PNL de Suceava, era nemulțumită de faptul că ținutele vestimentare, pe care le schimba zilnic, erau destul de costisitoare. Ea a recunoscut atunci că hainele elegante pe care le poartă la Parlament şi le cumpără cu banii de la soţul ei, în condițiile în care indemnizaţia de parlamentar „nu i-ar ajunge nici pentru coafor”.
Steliana Miron preciza în urmă cu doi ani, când era parlamentar, că hainele şi le face la comandă, la o fabrică din Suceava, iar o ţinută o costă aproximativ 600 de lei. Pantofii şi-i ia tot de la un producător local din Bucovina.
„Noroc cu soțul meu și cu părinții mei că mă susțin financiar. Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor”, a explicat Steliana Miron, poreclită „senatoarea sexy”.
Ulterior ea a dezmințit afirmațiile: „Niciodată nu am declarat acest lucru, că nu mi-ajung banii pentru coafor, nici nu s-a pus problema ca să discut despre coafor în momentul în care am fost întrebată cu ce mă îmbrac.”