Vot final în Parlament pentru închisoarea acasă

Controversata lege privind executarea pedepselor, care a fost trimisă în luna aprilie la Curtea Constituțională, a fost adoptată ieri în Camera Deputaților cu 181 de voturi „pentru”, 87, „împotrivă” și 4 abțineri. Actul normativ pleacă spre Cotroceni, la promulgare.

 

 

Legea introduce regimul de detenție la domiciliu pentru condamnările de până la un an de închisoare, inclusiv pentru fapte de corupție. Excepție fac persoanele care au comis acte de violență. „Prevederile se aplică şi persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii mai mare de un an .

Aceeași lege face referiri și la regimul de detenție, precum și învoirile pe care le pot solicita persoanele private de libertate”, se arată în actul normativ.

Propunerea deputatului UDMR, Marton Arpad, cu privire la dreptul celor condamnați de a participa la înmormântarea unor rude apropiate (soț, soție, copil, părinte, frate, soră, bunic sau bunică) a fost adoptată.

Parlamentarii au votat și modificările referitoare la regimul de detenție, deschis sau semideschis, precum și reducerile de pedepse pentru lucrări științifice publicate, invenții și inovații brevetate. Proiectul de lege a fost adoptat în Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

 

Cine se poate învoi din închisoare

Condamnații pot fi învoiți pentru cel mult cinci zile. Conducerea penitenciarului va trebui să asigure paza persoanei învoite pe toată perioada dacă situația impune acest lucru. Respectiv, dacă apreciază că acesta reprezintă un pericol public. Persoanele private de libertate pot fi învoite și din motive umanitare. Pentru rezolvarea problemelor sociale, medicale, sprijinirea familiei și în caz de calamitate.