Votul din Diaspora, reglementat în sesiune extraordinară. Viteză în Parlament pentru satisfacerea lui Iohannis

Comisia juridică din Senat a dat, ieri, raport favorabil proiectului de lege privind votul în Diaspora, după care a fost trimis spre dezbatere și vot în plen. Azi urmează discuțiile din comisii la Camera Deputaților după care, miercuri, Camera inferioară, for decizional, va da votul fi nal. Potrivit noilor prevederi, scrutinul în străinătate se va desfășura timp de trei zile, secțiile se închid la miezul nopții și se poate vota clasic, dar și prin corespondență. De asemenea, acolo unde se constată că există comunități numeroase de români, se vor suplimenta secțiile de votare.

Noile prevederi ale legii electorale se vor aplica la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an. Toate partidele au acceptat să se urgenteze procedurile parlamentare, prin urmare a fost convocată o sesiune extraordinară.

Diaspora votează trei zile

Biroul permanent al Senatului a demarat și urgentat procedurile pentru obținerea avizelor instituţiilor legale, cât şi transmiterea către comisii: Comisia de politică externă, Comisia de administraţie şi celelalte comisii care sunt prevăzute în Regulament. Toate aceste instituții au dat ieri avizele și au făcut raportul.

Liberalii îl pot finanța pe președinte

Președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a explicat că există și o noutate legată de finanţarea campaniilor electorale din perspectiva alegerilor prezidențiale.

„Partidele politice vor putea finanţa din bugetele proprii campanii electorale prezidenţiale, în ideea de a scoate cumva la suprafaţă finanţarea. Puţin probabil de crezut că un candidat, indiferent cât ar fi el de potent, sigur nu avem un Donald Trump, îşi poate finanţa singur campania electorală. Pentru a înlătura cât se poate de mult această formă de suspiciune, cine, cum finanţează şi partidele îşi asumă un candidat, să poată finanţa din resursele proprii un candidat la prezidenţiale”, a explicat Robert Cazanciuc.

La rândul său, preşedintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, a precizat că cea mai importantă modificare este cea cu privire la finanţarea campaniei de către partidul care a propus candidatul.

Până acum, doar candidații își puteau finanța campania, dar li se rambursau cheltuielile. Președintele PNL Ludovic Orban tot mai are suspiciuni, în ciuda faptului că toată lumea se străduiește să mulțumească Diaspora.

„Am văzut că Autoritatea Electorală Permanentă încearcă să modifice pe ușa din dos legislația în domeniul electoral, înființând entități neclare și încercând să își extindă atribuțiile și ca atare, mandatul parlamentarilor PNL este ca, la modificarea legilor electorale să fie adoptat strict proiectul care a fost adoptat în Comisia Specială, fără alte adăugiri”, a declarat Orban.

Registrul electoral

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.266.936 au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.