Camera Deputaților a avut, ieri, pe ordinea de zi, peste 400 de proiecte de dezbătut, însă, la votul final, au intrat doar 8 dintre ele. De asemenea, pe masa senatorilor au fost aproape o sută de proiecte și inițiative legislative. La ambele Camere, majoritatea proiectelor de lege au fost inițiate în anii trecuți
Proiectul de lege care prevede stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură și în industria alimentară a făcut un pas înapoi. Aflat pe ordinea de zi, alături de alte câteva sute de proiecte de dezbătut în Camera Deputaților, nu a intrat la votul final. Inițiativa a trecut de Senat în decembrie 2017, dar Camera Deputaților este forul decizional. Fermierii din sectorul agricol vor mai aștepta o perioadă până vor primi bani de la stat.
Lipsește forța de muncă de la sate
Inițiatorii proiectului susțin că România are potențial agricol, însă lipsește producția, din cauză că nu sunt oameni interesați să lucreze în mediul rural. Potrivit proiectului de lege, angajatorii din domeniul agricol vor primi sprijin financiar dacă angajează persoane până în 40 de ani. Statul va acorda bani, în perioada 2018-2020, lunar, firmelor care angajează cel puțin doi tineri. Sprijinul financiar se dă timp de un an, iar companiile pot crea posturi noi pentru tinerii angajați.
Banii vin în funcție de studii
Angajații sunt obligați să aibă studii în domeniul agricol pentru ca firmele să ia banii de la stat, iar cu cât au făcut mai multă școală, cu atât suma crește. Există și o prevedere ambiguă, prin care și cei fără studii pot aduce bani angajatorilor.
● 1.000 lei/lună pentru tinerii cu studii superioare de specialitate;
● 750 lei/lună pentru tinerii cu studii medii de specialitate sau cursuri de formare profesională de scurtă durată;
● 500 lei/lună pentru tinerii fără studii;
Soluții pentru repopulare, în mediul rural
Deputatul PSD, Valeriu Steriu, a declarat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, că proiectul nu a intrat pe ordinea de zi la votul final, dar că, cel mai probabil, va fi votat săptămâna viitoare. Deputatul a afirmat că este nevoie de astfel de proiecte, deoarece lipsa populației din mediul rural este o reală problemă, mai ales pentru sectorul agricol. „Eu o să suțin acest proiect. Este nevoie să găsim o formă de a motiva angajatorii din aceste sectoare să angajeze tineri”, a declarat Steriu.
Proiecte ținute în sertar
Deputatul PNL, Tinel Gheorghe, a declarat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, că social-democrații propun proiecte electorale, cu bani de la stat, iar mai apoi uită de ele. Liberalul mai spune că PSD a scos proiectul cu privire la stimularea angajatorilor din agricultură intenționat de pe ordinea de zi, pentru a aștepta un moment oportun. „Nu înțeleg de ce nu a ajuns la vot. L-a tot promovat PSD și acum l-au scos de pe ordinea de zi, deși ei l-au inițiat. Social-democrații mai au proiecte electorale cu tot felul de forme de sprijin de la stat, cu zeci de milioane de euro, și le țin la sertar. Ar trebui să vină în întâmpinarea fermierilor acest proiect. Dacă se vota se și implementa anul acesta. Am impresia că sunt depășiți sau poate așteaptă un an electoral”, a declarat Gheorghe. Deputatul a propus și un amendament în Comisia agricolă, în privința extinderii ajutorului de la stat la 3 ani, dar a fost respins.
Fermierii primesc despăgubiri pentru pesta porcină africană
Petre Daea (foto), ministrul Agriculturii, a declarat că toate subvențiile pentru fermierii afectați de pesta porcină africană vor fi plătite la timp. „Am promis că subvențiile se vor plăti la timp. Mi-am asumat data de 16 octombrie, când începem să dam avansul la fermieri. Am reușit. Am avut 1 miliard 800 de mii de euro subvenții de la UE și am absorbit 99 la sută. Suntem pe primul loc în UE la absorții”, a declarat ministrul. Daea a susținut că „europenii au fost mai români ca românii”, deoarece au plătit avansul de 70 la sută, față de 50, cât este de regulă.