Parlamentarii vor să modifice legea avocaţilor. Unul dintre amendamentele propuse de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca procurorilor să li se interzică sa ridice înscrisuri, sa pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client si avocat, nici a "suporturilor de sunet, imagine şi date", adică a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinând avocaţilor.
Amendametul a fost adoptat în unanimitate în Senat. Raportul Comisiei juridice cu aceste modificari a ajuns astazi in plen, urmand ca miercuri sa fie votate modificarile la legea avocaturii.
Un alt amendament depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism, potrivit hotnews.ro.
Proiectul de lege este sustinut de majoritatea avocatilor - parlamentari de la toate partidele
"Acestea (perchezitii informatice - n.r.) privesc anumite raporturi, nu poti sa interzici confiscarea de inscrisuri in general. Se refera la raporturile dintre client si avocat, atata timp cat nu si avocatul este suspect de comiterea unei infractiuni. In prezent nu exista niciun fel de protectie a avocatului, este foarte usor ca avocatul sa devina suspect numai prin faptul ca asista un suspect sau un invinuit. Si am vrut sa fie clara o delimitare din acest punct de vedere si sa asigur o protectie a avocatului care sa isi poata face profesia nu sub presiunea organului de urmarire penala. Daca ulterior se constata ca este complice la o infractiune, fara nicio discutie. Eu nu vreau sa protejez avocatul impotriva legii, eu vreau sa protejez avocatul impotriva abuzurilor, atat. Perchezitiile nu se pot face decat in prezenta decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru ca am nevoie de cineva neutru. Organul de urmarire penala vine si face perchezitii in urma unui ordin si are un interes, invinuitul sau suspectul are un alt interes, si atunci este nevoie de un organ neutru care sa asigur obiectivitatea acestor perchezitii", a declarat Chelaru.
Prevederile controversate din proiectul de modificare a Legii avocatilor
"Dupa alineatul 1 al articolului 35 se introduc doua noi alineate cu urmatorul cuprins:
(1) Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii:
1. comunicarile scrise intre client si avocatul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii.
2. consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie
3. alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie.