Evenimentul Zilei > International > Părinții, devastați. Jihadiștii revendică răpirea a sute de elevi
Părinții, devastați. Jihadiștii revendică răpirea a sute de elevi

Părinții, devastați. Jihadiștii revendică răpirea a sute de elevi

Părinții elevilor credeau că aceștia au fost răpiți de bandiți, în schimbul banilor, o practică curentă în această țară din Africa Occidentală. Însă, spre groaza lor, s-a dovedit că răpitorii fac parte din cea mai sângeroasă grupare teroristă de pe continent: Boko Haram.

Bulama Bukarti, analist pentru Africa subsahariană la Institutul Tony Blair, explică de fapt că „ Abubakar Shekau nu a desfășurat combatanți, ci a țesut legături cu legături cu bandiții pentru a se implanta în nord-vestul țării” , la sute de kilometri de fieful jihadiștilor, la marginea lacului Ciad.

Jonctiune cu grupurile din Sahel: ISIS și Al-Qaida

„Nord-vestul Nigeriei se află la intersecția dintre teritoriul în care operează de obicei Boko Haram (nord-estul Nigeriei) și Sahel, unde alte grupuri jihadiste își extind influența”,a declarat acest expert în securitate.

„Dacă această regiune cade în mâinile jihadiștilor, aceasta ar conecta întregul Sahel la lacul Ciad”, a adăugat el

Din 2016, grupul Boko Haram s-a împărțit în două facțiuni: cea a lui Abubakar Shekau, liderul istoric al grupului, și Statul Islamic din Africa de Vest (Iswap), afiliat ISIS.

La rândul lor, grupurile jihadiste care operează în Sahel sunt, pentru unii, afiliate la Al-Qaeda, pentru alții, la ISIS. Președintele Muhammadu Buhari, el însuși din Katsina și care s-a aflat în vizită acasă, weekendul trecut,  la momentul răpirii, a condamnat atacul și a ordonat consolidarea securității în toate școlile.

Școlile au fost închise și în provincie. Președinția a declarat, sâmbătă, că armata a localizat „ascunzătoarea bandiților”, adăugând că o operațiune militară se află în curs.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE