Părinții copiilor maltratați în “Grădinița Groazei” merg la CEDO: “Statul român abordează superficial violența împotriva copiilor”

Condamnarea la închisoare, cu suspendare, a celor șase educatoare, din Constanța, judecate pentru purtare abuzivă asupra copiilor din “Grădinița Groazei” este un prim pas, potrivit părinților care le-au acționat în instanță. Ei vor ataca decizia la CEDO pentru că statul, susțin părinții, are mari probleme de reglementate și aplicare a prevederilor privind violența împotriva copiilor.

În urma deciziei definitive, de ieri, a Curții de Apel Constanța, prin care educatoarele acuzate de purtare abuzivă asupra copiilor din „Grădinița Groazei” au primit condamnări majorate la închisoare, cu suspendare, părinții minorilor au transmis EVZ că este doar “un prim pas”. Vorbind în numele celor cinci părinți care s-au luptat în instanțele constănțene pentru drepturile copiilor lor, tatăl unuia dintre micuți vine cu precizări: „Sentința Curții de Apel este un prima pas, scopul inițiativei pe care am avut-o in justiție a fost să le pedepsim pe cele care au îndrăznit să agreseze copiii și să tragem un semnal de alarmă, să arătăm că se poate”.

Imediat după ce vor primi decizia instanței, unii dintre părinții copiilor abuzați o vor ataca la CEDO, arătând în acest fel că “statul roman are mari probleme de reglementate și aplicare a prevederilor privind violența împotriva copiilor”. În anii în care și-au căutat dreptatea în instanțele constănțene, chiar și la CSM, cei cinci părinți s-au implicat în mai multe proiecte pentru protecția victimelor minori. “Vom cere să se aplice texte de lege referitoare la acțiunea în regres pentru că acest proces a fost un lung șir de erori judiciare. Statul trebuie să devina conștient de greșeala uriașă pe care o face, abordând atât de superficial violența împotriva copiilor”, susțin contestatarii.

 

Cele șase angajate al centrului Micul Regat, din Constanța, judecate pentru purtare abuzivă în cazul a cinci copii ai căror părinți le-au acționat în instanță pentru rele tratamente, au primit, ieri, pedepse majorate. Ele au fost condamnate la închisoare între un an și un an și cinci luni închisoare, cu suspendare. Curtea de Apel Constanța a decis, în plus, că inculpatele trebuie să plătească, în solidar, 50.000 de euro daune morale minorilor maltratați. Înregistrările video și audio depuse la dosar de părinți redau agresiunile la care erau supuși copiii, limbajul violent al educatoarelor, ţipetele de durere ale micuţilor. Procesul a fost îndelung mediatizat datorită unui judecător care a obligat jandarmii să-i aducă pe copii, părți vătămate, la audieri în instanță.