SĂRĂCIE EXTREMĂ. Părinții care nu au declarat decesul copilului pentru a primi în continuare indemnizaţia de hrană

SĂRĂCIE EXTREMĂ. Părinții care nu au declarat decesul copilului pentru a primi în continuare indemnizaţia de hrană

Zeci de copii declaraţi decedaţi din judeţul Olt au „beneficiat” de sprijin financiar din partea statului. Descoperirea cazurilor de familii care primeau alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia de hrană cuvenită persoanelor infectate cu HIV, deşi aceştia erau morţi, a fost posibilă în urma suprapunerii bazelor de date ale Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt cu cele ale altor instituţii administrative.

Sărăcia îi împinge pe unii oameni să eludeze legea încercând să obţină ilegal bani de la stat. Unii o fac în cunoştinţă de cauză, alţii din necunoaşterea legii. Mai devreme sau mai târziu ei, însă, sunt descoperiţi şi nevoiţi să returneze banii statului. Este şi cazul unei familii din Olt care a încasat necuvenit suma totală de aproape 30.000 de lei, bani reprezentând indemnizaţia de hrană care se alocă pentru persoanele infectate cu HIV, după ce beneficiarul a decedat, potrivit publicației locale Gazeta Nouă.

Indemnizația de hrană

 „Este vorba despre o familie care nu şi-a declarat copilul decedat pentru a beneficia în continuare de indemnizaţia de hrană. Debitele stabilite în acest caz se ridică la 29.666 lei. Suma a fost recuperată, însă, în totalitate”, a precizat Maria Bănică, purtătorul de cuvânt al AJPIS Olt, potrivit publicației citate. La nivelul instituţiei sunt înregistrate, în momentul de faţă, 273 de persoane care primesc lunar îndemnizaţia de hrană cuvenită adulţilor şi copiilor infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suma alocată în 2013 pentru plata acestui tip de prestaţii sociale la nivelul judeţului a fost de 1.290.595 lei. Cuantumul indemnizaţiei lunare de hrană pentru adulţi este de 13 lei/zi şi 11 lei/zi pentru copii. Astfel, pe lună, cuantumul indemnizaţiei lunare de hrană este cuprins între 364 şi 403 lei pentru adulţi şi între 308 şi 341 lei pentru copii. De această indemnizaţie beneficiază adulţii şi copiii infectaţi HIV sau bolnavi SIDA, atât pe perioada cât sunt internaţi, cât şi în ambulatoriu.

Dreptul la indemnizaţie încetează odată cu decesul beneficiarului

Dreptul la indemnizaţia lunară de hrană se stabileşte începând cu luna următoare înregistrării cererii, prin decizia directorului AJPIS. Plata acesteia se poate face prin mandat poştal, în cont personal sau prin altă formă de plată menţionată în cerere de adultul beneficiar sau reprezentantul legal al copilului. 

În cazul copiilor încredinţaţi sau daţi în plasament unei instituţii publice sau organism privat autorizat, plata indemnizaţiei se face în contul special deschis cu această destinaţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau organismul privat autorizat. Pentru a intra în posesia indemnizaţiei de hrană, adulţii trebuie să depună la AJPIS o cerere tip, copia actului de identitate şi cea a certificatului sau adeverinţei eliberate de medicul specialist, mai arată Gazeta Nouă. 

În cazul copiilor, cererea va fi completată de părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor. La ea se ataşează copia actului de identitate al reprezentantului legal, precum şi actul care dovedeşte calitatea acestuia, dar şi copia de pe certificatul medical. Dreptul la indemnizaţia lunară de hrană încetează cu luna următoare decesului persoanei beneficiare. Beneficiarul indemnizaţiei sau, după caz, reprezentantul legal al acestuia, are obligaţia să comunice AJPIS orice modificare intervenită în situaţia care a stat la baza acordării acesteia.