Reputatul părinte Nicolae Bordaşiu (93 de ani) – fost deţinut politic şi membru al grupării „Rugul Aprins”, ucenic al episcopului martir Nicolae Popovici – a adresat (sâmbătă seara, la TVR, în cadrul emisiunii „Profesioniştii”) un apel inedit către liderii politici autohtoni, pe care i-a sfătuit să citească şi să înţeleagă un anumit text din Noul Testament.
Mai exact, întrebat dacă oamenii ar ajunge să fie mai buni, în condiţiile în care ei ar citi, în fiecare zi a vieţii, o pagină din Sfânta Scriptură, Nicolae Bordaşiu a înlesnit o ingenioasă şi frumoasă paralelă între controversata Ordonanţă 13 (oferită ca pildă negativă, fireşte) şi... Capitolul 13 din Epistola întâia către Corinteni, intitulat „Dragostea şi bunurile ei”!
OUG 13 versus Capitolul 13 din Epistola întâia către Corinteni
„Dacă toţi parlamentarii ar cunoaşte Capitolul 13 din întâia scrisoare către Corinteni – unde ar vedea că dragostea îndelung rabdă, că dragostea nu bârfeşte, nu urăşte şi nu moare niciodată –, altfel ar fi faţa ţării noastre! Dacă acest Capitol 13 din întâia scrisoare către Corinteni ar fi pus în locul Ordonanţei 13, care a fost abrogată, şi dacă toată lumea – nu doar unii, ci toţi – ar lucra în virtutea principiilor care sunt înscrise acolo, altfel ar fi fața lumii!”, a susţinut părintele Nicolae Bordaşiu, încă preot slujitor la Biserica Sfântul Silvestru din Bucureşti.
Un mărturisitor erou
În cele ce urmează, „Evenimentul zilei” vă prezintă o serie de fragmente din tumultoasa (dar mereu luminoasa) viaţă a părintelui Nicolae Bordaşiu – destin de-a dreptul spectacular şi enciclopedic care s-a împletit, în momente istorice de mare cumpănă, cu cele mai sonore nume ale culturii şi ale teologiei româneşti. Facem precizarea că informaţiile sunt preluate de pe site-ul www.biserica-sfantul-silvestru. ro. Nicolae Bordaşiu s-a născut la 22 mai 1924 în satul Săbolciu din Bihor. Tatăl a fost învăţător şi preot, iar mama nepoată de văr a Mitropolitului Vasile Mangra.
Ucenic al episcopului martir Nicolae Popovici
A terminat liceul la Beiuş, unde l-a cunoscut pe episcopul Nicolae Popovici, care i-a îndrumat lecturile şi dezvoltarea spirituală. Ulterior, a urmat simultan cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. A făcut parte din grupul de tineri (de la Mânăstirea Antim) care participa la întrunirile „Rugului Aprins”. A fost secretarul şi apoi preşedintele Asociaţiei Studenţilor de Teologie. Pentru a contracara activitatea utecistă în rândul studenţilor, Nicolae Bordaşiu a înfiinţat – împreună cu Roman Braga şi Gheorghe Domăşneanu – Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc (ATOS), fapt care s-a soldat cu arestări masive, în 1948. Facem precizarea că Arsenie Boca i-a fost duhovnic şi prieten apropiat.
Părintele a stat ascuns ani îndelungaţi (1948-1955) prin satele bihorene, fiind în permanenţă vânat de Securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani închisoare. Descoperit şi arestat în 1955, au urmat ani grei de închisoare la Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic între 1955-1964. După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru întâia oară în România gama globulina din sânge retro-placentar.