Deși se confruntă cu un deficit de procurori, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța ocupă poziția a doua pe țară în privința cauzelor de soluționat. Fiecare din cei 96 de procurori a instrumentat câte 121 de dosare, față de media națională de 75 de cauze. În plus, procurorii constănțeni au din ce în ce mai multe dosare de trafic de migranți, terminate cu trimiterea în judecată și condamnarea traficanților străini.
În raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Constanţa funcţionează 21 de puncte de trecere a frontierei maritime sau fluviale, terestre şi aeriene, "zone în care există un potenţial criminogen ridicat, în special în ceea ce priveşte traficul ilicit de mărfuri dar și traficul de migranți". Procurorul general al PCA Constanța, Elena Grecu, spune că de anul trecut, “în contextul geo-politic mondial, procurorii constănţeni s-au confruntat cu o recrudescenţă a fenomenului migraţiei dinspre Asia către Europa, pe Culoarul Balcanic de Nord, împrejurare ce a determinat o reacţie promptă a acestora, pe măsura dimensiunii vulnerabilităţii ce s-ar fi putut crea”.
în 2015, Parchetul Curții de Apel Constanța a avut 15 astfel de dosare cu trafic de migranți, fiind cunoscute cazurile în care sute de sirieni, iranieni, irakieni, palestinieni au fost aduși cu ambarcațiuni șubrede și abandonați în dreptul porturilor Constanța sau Mangalia. “Am avut 23 de inculpați străini, nouă dintre ei fiind arestați preventiv. Nu întotdeauan cetățenii erau din același stat. Fie existau sirieni care erau traficanții iar cei traficați erau iranieni și mai puțini irakieni, fie erau traficanți din alte state”, explică și procurorul general adjunct al PCA Constanța, Raluca Ceaușu.
Mare parte dintre inculpații străini, cercetați pentru trafic de migranți, nu mai sunt arestați, instanța le-a înlocuit măsura preventivă și unii sunt acum la Centrul de Azilanți de la Galați. Alții au fost condamnați și acum execută pedepsele în închisori din România. Până la soluționarea cauzelor cu traficul de migranți, PCA Constanța desfășoară activități de cooperare judiciară internațională, în funcție de specificul fiecărui caz. Există protocoale și convenții bilaterale cu celelalte state, un procuror constănțean, care este membru al rețelei judiciare europene, colaborând cu Interpol sau cu Parchetul General pentru soluționarea dosarelor cu trafic de migranți sau traficul ilicit de mărfuri.