Evenimentul Zilei > Social > Parcă ar veni sfârșitul lumii. Imagini de nedescris în Capitală. Bucureștenii se pregătesc pentru ce e mai rău. FOTO
Parcă ar veni sfârșitul lumii. Imagini de nedescris în Capitală. Bucureștenii se pregătesc pentru ce e mai rău. FOTO

Parcă ar veni sfârșitul lumii. Imagini de nedescris în Capitală. Bucureștenii se pregătesc pentru ce e mai rău. FOTO

În Capitala anului 2021 apar mormane cu lemne în plină stradă de parcă am fi pe o uliță dintr-un sătuc uitat de lume. Bucureștenii, de teama facturilor mari la gaze, s-au întors la încălzitul cu lemne. Iar imaginea vorbește de la sine.

Fostul  șef  al Gărzii de  Mediu, Octavian Berceanu, a postat pe social media o imagini care pur şi simplu te trimite în timp. Parcă nu am trăi în era internetului, ci mai degrabă pe vremea bunicilor noștri. Mormanul de lemne pe care-l vedeți în imagine se afla pe bulevardul Magheru.

Viaţa de Magheru bate filmul

Octavian Berceanu: „Viaţa de Magheru bate filmul! După episodul colectăm „fer” cu căruța, avem și episodul „lemne de foc” (cazul fericit). Au râs câteva voci atunci cand am spus ca în Bucuresti, din centru până la periferie, zeci de mii de sobe ard, în fiecare iarnă, pe lângă lemne, mii de metri cubi de PFL, PAL, uleiuri și resturi de mobilier sau ambalaje.

Există studii care arată că aerul contaminat cu arderea mobilierului compus din prefabricate este de peste 500 de ori mai toxic decât cel atins de particulele emise de arderea lemnului. Am găsit multe sobe în orașe, inclusiv Bucureşti, care încălzesc casele oamenilor săraci, alimentate cu cărbune, uleiuri și resturi de mobilier colectate pe timpul verii.

În spatele blocurilor de la stradă, în mai toate orașele, găsim case. O parte importantă dintre aceste case au sobe care iarna ne fac viața un calvar prin ceea ce scot pe hornuri.

1. Primăriile trebuie să inventarieze aceste surse de poluare conform legii.

2. Ministerul Mediului trebuie să lanseze un program „Rabla pentru Sobe”, astfel încât să trecem, de la încălzirea din evul mediu, la încălzirea modernă cu sisteme demne de anii 2030.

Studiile sunt făcute de universitățile acelea unde visam sa ajungă copiii noștri, nevătămați, dupa 18 ani de respirat aer mioritic”, a scris Octavian Berceanu pe Facebook.

Bulevardul Magheru din Capitală

Morman de lemne pe Bulevardul Magheru din București. Mulți români s-au reîntors la sobă, de frica scumpirilor la gaze și energie | observatornews.ro

Aşa cum vedeți în imagine, pe Bulevardul Magheru din Capitală, în mijlocul străzii stă la loc de cinste un morman cu lemne de foc. Fotografia a devenit virală pe internet, iar fostul şef al Gărzii de Mediu spune că nici măcar nu ar fi un caz singular.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.