Poate ca ar fi fost interesant de vazut ce impresie i-ar fi produs englezului vocea lui Dinu Maxer. Numai ca Waugh a murit, iar vocea lui Maxer e nedepistabila. M-am chinuit s-o descopar ieri-dimineata, cu prilejul unui clip difuzat de Cosmos TV, dar fara succes. Am dat televizorul la maximum, doar-doar s-o auzi ceva. La un moment dat mi-a ajuns la urechi un mieunat stins, combinat cu un soi de uguit melancolic. Dinu Maxer se forta sa ingane in romana, engleza si spaniola o productie despre care am aflat ca se intitula „Hei pss pss” si ca fusese un mare succes estival.

Dupa cateva clipe, mi-am dat seama ca adevarata miza a piesei era suportul vizual. Pe o plaja, cateva fete despuiate si pline de nisip se unduiau de zor in fata stelarului tenor Maxer, care mesteca niste versuri impanate cu trimiteri anatomice trilingve. M-am gandit ca e vorba de un reflex inca nedomolit si ca absolventul de medicina Dinu Maxer nu se poate desparti complet de prima sa iubire profesionala. Pe urma insa, vazand continuare clipului, m-am dumirit.

„Hei pss pss” nu era doar o piesa brodata in jurul unei formule de agatament, ci si un imn al barbatiei maxeriene. Un omagiu adus sarmului sau viril si infatisarii lui de Apolo gelat. O oda inaltata bicepsilor, fesierilor si pectoralilor care fixeaza matricea stilistica a fostului doctor.

Sigur, un cantec fara linie melodica trebuie interpretat de un solist fara voce. In felul asta, echilibrul compozitiei e neatins. Desi are talentul unui morun la gratar si forta vocala a unei bucati de vata, Dinu Maxer se considera – ne-a spus-o si ieri – compozitor, textier, interpret, orchestrator, showman, manager si descoperitor de talente.

„Hei pss pss” a semanat mai degraba cu preludiul unui film porno muzical, fara ca asta sa zdruncine iubirea de sine a asa-zisului cantaret. Iar cand, dupa minutele de tavaleala pe plaja din videoclip, Dinu Maxer si-a anuntat fanii ca urmeaza sa sustina un recital la Ciocanesti, in Suceava, chiar n-a mai fost nimic de zis.