PARASCHIVESCU: Aplauze la conserva

Imi displac din capul locului productiile TV care folosesc aplauze dirijate.

Daca ma gandesc bine, telespectatorul are dreptul sa se simta chiar ofensat cand aude ropotele artificiale venite din partea publicului sau de pe banda. Inseamna ca producatorul si realizatorul emisiunii nu-l considera suficient de istet ca sa recunoasca prin forte proprii o replica memorabila. Aplauzele la conserva functioneaza pe post de sufleur sau de ghiont auditiv pentru cei care se uita la televizor.

„Gura mare si hliziti-va, s-a facut o gluma” - asa arata mesajul pe care vor ele sa-l transmita. Un mesaj de care cei mai multi dintre noi s-ar putea lipsi.

M-am uitat la multe seriale scrise si interpretate in registru comic, de la „Seinfeld” la „M.A.S.H.” si de la „Familia Bundy” la „Prietenii mei”. Marturisesc ca le-as fi gustat mai tihnit daca nu mi s-ar fi sugerat cand e bine sa ma amuz, sa zambesc sau sa rad. Pe de alta parte, am participat la emisiuni TV inregistrate si cu public, unde spectatorii din platou erau dresati sa aplaude la semnalul unor animatori a caror unica dexteritate parea sa fie mobilitatea bratelor. Nu de alta, dar mi s-a intamplat frecvent ca aplaudatorii inchiriati cu ora sa bata din palme anapoda, in contratimp sau la mijloc de fraza.

Duminica seara, la „Fanatik”-ul gazduit de Horia Ivanovici pe Telesport am avut parte de o noua gaselnita nefericita: o emisiune in direct cu aplauze inregistrate. De ce era nevoie de o asemenea strutocamila doar realizatorul ei ne poate lamuri. Un motiv ar fi putut fi dorinta de a aduce un element nou in formatul talk-show-ului pe teme fotbalistice.

Din cate tin minte, Ovidiu Ioanitoaia incepuse „Procesul etapei” cu public (dar nu virtual), decizand pe parcurs ca emisiunea era mai fluida fara aportul sonor al spectatorilor. Alaltaieri, la „Fanatik”, aplauzele la conserva au avut rostul de-a sublinia hazul, indeobste involuntar, al unora dintre oaspetii imbiati sa-si dea cu parerea. Efectul lor a fost atat de neplacut incat spre final Horia Ivanovici insusi s-a stropsit la oamenii de la butoane: „Nu mai puneti aplauzele astea idioate din 30 in 30 de secunde.” Dar oare nu era mai bine fara ele de la inceput?