Unda de șoc generată de cazul Caracal a lovit și conducerea DIICOT. Șeful procurorilor anti-mafia, Felix Bănilă, și-a înaintat demisia la două zile după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să părăsească postul, pe fondul eșecurilor din cazurile Caracal și Gura Șuții.
Este alt nume greu care își pierde funcția, după demararea anchetei în urma dispariției Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu care a condus la demiterea fostului șef al Poliției Române, chestorul Ioan Buda, demisia fostului ministru de Interne, Nicolae Moga și a altor șefi din aparatul central al MAI și din Poliția Olt.
Demisia procurorului șef al DIICOT a fost semnată, ieri, de președintele Klaus Iohannis, după ce ministrul Justiției, Ana Birchal, a trimis-o la Palatul Cotroceni. „DIICOT nu se rezumă doar la cazul Caracal și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție”, susține Felix Bănilă. Acesta a precizat că nu are nimic să își reproșeze nici în cazul de la Dâmbovița, în care o fetiță de 11 ani a fost ucisă de un cetățean olandez, întrucât „nu incumbă activităților și competenței DIICOT”.
Cu puțin timp înainte de demisona, Felix Bănilă a cerut revocarea din funcție a procurorului șef-adjunct al direcției, Oana Schmidt Hăineală.
Procurorul Popescu, judecat pentru abateri grave
Tot ieri, Inspecția Judiciară a anunțat că aexercitat acțiunea disciplinară împotriva lui Cristian Popescu, procurorul acuzat că a refuzat să aprobe intrarea polițiștilor în curtea lui Gheorghe Dincă. Popescu este acuzat că a nesocotit în mod grav legea care permitea pătrunderea în imobil cu mandat de percheziție, înainte de ora 6.00, pentru a o salva pe Alexandra Măceșanu. Acțiunea a fost înaintată Secției pentru procurori a CSM. (Petrișor Cană)