Revista presei.
Cotidianul
Paradox ipotecar: executarea clienţilor bun-platnici
O clauză din contractele majorităţii băncilor le permite acestora să execute silit chiar şi proprietăţile clienţilor cu rata la zi, dacă valoarea de piaţă a ipotecii scade prea mult.
Contractele Încheiate de bănci cu persoanele fizice care au luat împrumuturi garantate permit instituţiilor de credit să „penalizeze” clienţii, în cazul în care valoarea ipotecii aduse ajunge să valoreze mai puţin decât creditul. Acest lucru se întâmplă prin intermediul unei clauze care defineşte „garanţia neacoperitoare”, clauză care, în final, îl poate lăsa pe creditat chiar fără casa pusă drept ipotecă.
Libertatea
Puteţi vizita "balconul lui Ceauşescu" Actualul sediu al “Internelor”, din Piaţa Revoluţiei din Capitală, clădire în care se desfăşurau odinioară celebrele şedinţe ale Comitetului Central al PCR, va putea fi vizitat poimâine, în premieră, şi de marele public.
La sfârşitul acestei săptămâni, cei care doresc să vadă clădirea în care a lucrat dictatorul Nicolae Ceauşescu o pot face la “Ziua Porţilor Deschise”, eveniment organizat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Românii vor putea vizita, printre altele, biroul actualului ministru Dan Nica, în care altădată Ceauşescu semna tot felul de decrete pentru ţară, dar şi balconul respectivei încăperi, de unde dictatorul a ţinut, pe 21 decembrie 1989, ultimul discurs, înainte de a fugi cu elicopterul. Adevărul
Trenul „Hoţiei“ Vitezele mici ale trenurilor nu justifică suplimentele tarifare pe care le plătim odată cu biletul. Pe aproape toate rutele CFR circulă trenuri cu rang înalt care nu ating media orară de viteză prevăzută de lege. Şi totuşi, călătoriile cu acestea domină topul preţurilor.
În Anexa 1 a Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2.065/2004, trenurile sunt clasificate în funcţie de viteza medie orară pe care o realizează de-a lungul rutelor pe care le parcurg. Astfel, pentru a avea rang de accelerat, un tren trebuie să ruleze cu o viteză medie de cel puţin 45 de kilometri pe oră, un rapid – cu 55 de km/h, iar un InterCity – cu minimum 65 de km/h. În funcţie de rangul trenului sunt stabilite şi tarifele biletelor de călătorie, diferenţiate şi după gradul de confort, dar mai ales după criteriul vitezei.
Jurnalul Naţional
O misiune la Bruxelles ar putea fi visul unui spion. Sau coşmarul lui, întrucât capitala Belgiei concentrează instituţii şi interese din domenii diverse, de la politic la economic şi militar şi, evident, secrete pe măsură.
Capitala politică a Europei a devenit un centru important al spionajului mondial, în special de la încheirea Războiului Rece, comentează El Periodico de Catalunya, citat de portalul Presseurop.eu. Întrucât la Bruxelles îşi au sediul instituţii ce reprezintă interese politice, economice, tehnologice, geopolitice şi militare, serviciile secrete pot găsi aici teren foarte fertil pentru operaţiunile lor. Ziua
Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali au semnat ieri in fata presei un Pact electoral de "colaborare exemplara" prin care si-au facut juraminte pentru urmatoarea perioada.
Becali, candidat la euroalegeri pe listele PRM, a semnat documentul in calitate de "mentor" al PNG-CD. Dupa ce si-au declarat dragoste sigura pana dupa alegerile europarlamentare, cei doi aspiranti la cate un loc in Parlamentul European au dat ca posibila fuziunea PRM si PNG-CD, daca rezultatele din 7 iunie vor impune acest lucru. Cat despre banii de campanie, Becali a aratat: "Am participat egal la tot ce s-a cheltuit in aceasta campanie. Participarea noastra a fost in jur de 200.000 de euro".
România Liberă
La noi, gripa porcina se trateaza acasa
Primul caz de gripa porcina a fost confirmat si in Romania: o femeie, de 30 de ani, rezidenta in New York.
Desi oficialii au anuntat ieri externarea pacientei, la cateva ore dupa, surse din Institutul "Matei Bals" sustineau ca femeia inca se afla internata in spital. Ministerul sanatatii a confirmat ieri primul caz de gripa porcina din Romania. Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a declarat ca este vorba de o femeie rezidenta in SUA care a sosit in Bucuresti (zbor cu Air France, cu escala la Paris) pe data de 23 mai de la New York, impreuna cu cei doi copii si cu tatal sau.
Gândul
Bucureşti, oraşul în care nimeni nu ştie unde sunt conducte şi cabluri
La orice săpătură, constructorii dau, acolo unde se aşteaptă cel mai puţin, peste o conductă magistrală de apă, un canal colector de reziduuri, o ţeavă de gaze sau de câte un cablu electric.
Pentru începerea lucrărilor de infrastructură, proiectul trebuie să aibă avize de la toţi furnizorii de utilităţi şi autorizaţie de la Primăria Capitalei. În avize trebuie indicate traseele eventualelor conducte şi distanţa la care se poate construi. Situaţia din teren ajunge însă să nu mai aibă nicio legătură cu cea din planurile municipalităţii şi ale furnizorilor de utilităţi.