Evenimentul Zilei > International > Paradă nocturnă cu arme nucleare în Coreea de Nord. Nebunul Planetei, Kim Jong Un prezintă ultimele modele de rachete
Paradă nocturnă cu arme nucleare în Coreea de Nord. Nebunul Planetei, Kim Jong Un prezintă ultimele modele de rachete

Paradă nocturnă cu arme nucleare în Coreea de Nord. Nebunul Planetei, Kim Jong Un prezintă ultimele modele de rachete

Coreea de Nord spune că a organizat o paradă militară după miezul nopții. Presa de stat l-a arătat pe liderul țării, Kim Jong Un îmbrăcat în costum crem, făcând semn către trupe și spectatori de pe un balcon de pe piața Kim Il Sung. Evenimentul ar fi a treia paradă nocturnă din Coreea de Nord în mai puțin de un an.

Coreea de Nord a organizat o paradă militară în Phenian pentru a marca aniversarea fondării țării, a declarat presa de stat, citată de Al JazeeraLiderul Kim Jong Un a participat la eveniment în primele ore ale zilei de joi, care a avut loc în piața Kim Il Sung din capitala Pyongyang și a inclus o paradă aeriană de avioane de luptă, a anunțat agenția coreeană de știri.

Ziarul Rodong Sinmun a publicat o fotografie a lui Kim, purtând un costum crem, fluturând mâna de la un balcon către trupele și spectatorii adunați. Parada este cea de-a treia prezentare a națiunii ce deține arme nucleare în mai puțin de un an. Defilările nocturne anterioare nu au fost transmise în direct, ci au fost prezentate câteva ore mai târziu la televiziunea de stat.

Phenianul și-a continuat programele de dezvoltare de arme nucleare și rachete balistice – pentru care este sancționată la nivel internațional – în ciuda angajamentului diplomatic din ultimii ani și a folosit astfel de evenimente pentru a-și prezenta ultimele modele de rachete.

Demonstrație de forță

„Există semne că Nordul ar fi organizat o paradă”, a declarat un oficial al ministerului apărării din Coreea de Sud pentru agenția de presă AFP. Nu a fost clar imediat ce sisteme militare au fost incluse în paradă. „Monitorizăm îndeaproape situația”, a adăugat oficialul. „Mai multe detalii necesită analize suplimentare”.

În octombrie anul trecut, Kim a dezvăluit că deține rachete balistice intercontinentale nemaivăzute anterior într-o paradă militară. Atunci a prezentat pentru prima dată armele cu rază lungă de acțiune ale țării.

O paradă militară nocturnă a avut loc, de asemenea, în ianuarie. O rachetă balistică lansată de un submarin pe care KCNA a descris-o drept „cea mai puternică armă din lume” a fost piesa centrală a acestui eveniment, care a avut loc cu câteva zile înainte de învestirea lui Joe Biden în funcția de președinte SUA.

Site-ul de specialitate NK News a citat surse din Phenian spunând că focurile de artificii s-au declanșat în centrul orașului cam la miezul nopții și din nou la 1 dimineața (16:00 GMT) și s-au auzit avioane zburând deasupra capului, ambele în concordanță cu o paradă care avea loc.

Joi a fost cea de-a 73-a aniversare a fondării Republicii Populare Democrate din Coreea, așa cum se cunoaște oficial nordul.

Stres extraordinar pentru liderul Coreei de Nord

Experții spun că Kim se confruntă, probabil, cu cel mai dur moment al său, în timp ce se apropie de un deceniu la putere, Coreea de Nord menținând o blocare prelungită a frontierei pentru a ține în afara coronavirusului și fără a avea perspectiva să înceteze sancțiunile internaționale.

„Nu ar trebui să interpretăm în exces politica externă sau semnalele de negociere de la o paradă care se adresează în primul rând publicului politic intern”, a avertizat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul. „Societatea nord-coreeană este extrem de stresată din cauza deciziilor luate de regimul Kim. Așadar, parada este menită să arate forța și să servească drept un stimulent al carantinei moralului ”.

Mass-media de stat nord-coreeană nu a prezentat imagini ale paradei până la jumătatea dimineții.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: