La uriașa defilare de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța au participat peste 500 de militari, în 20 de plutoane și în tehnica de luptă. Miile de constănțeni veniți la paradă, mai ales copiii, au urmărit avioanele Mig 21 LanceR și în premieră, avioanele F18 Hornet care au survolat cerul.

Iar prin fața oficialităților și a publicului au defilat militari ai Gupării de Jandarmi Mobilă Tomis, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, Inspectoratul de Jandarmi Mihail Kogălniceanu Constanța, Academia Navală Mircea cel Bătrân, Școala de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Centrului de Comunicații și Informatică.

Au defilat și reprezentanți ai SRI, Poliției de Frontiertă, de la Colegiul de Marină Alexandru Ioan Cuza, Flotila 56 Fregată, Brigada 243 Radioelectronică și Observare , Brigada 9 Mărășești, Polița Națională chiar  și un pluton de la Poliția Locală Constanța. Nu au lipsit două plutoane, canadiană și americană, de la Baza Mihail Kogălniceanu.

În timpul paradei militare, un tanc s-a defectat în mers, celelalte vehicule militare fiind nevoite să îl ocolească. Din cauza frigului și a oboselii două tinere, de la Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza, respectiv ISU Dobrogea, au fost transportate la spital, după ce li s-a făcut rău în timpul ceremoniilor militare. Iar când prin fața publicului au trecut jandarmii mai mulți protestatari Rezist i-au huiduit fluturând pancarte pe care au scris “Jandarmeria, rușinea României!"

După încheierea ceremoniilor de Ziua Națională, sărbătoarea s-a mutat în parcurile orașului unde primăria oferă constănțenilor iahnie de fasole cu cârnați, vin sau suc. Pentru constănțenii de religie musulmană au fost pregătiți cârnați din curcan. De altfel noul consul general al Turciei la Constanța, Turan Salhi, a mâncat împreună cu primarul Decebal Făgădău și alte oficialități ale orașului în parcul de la gară pe ritmuri de horă jucată de localnici.  

 

Te-ar putea interesa și: