Evenimentul Zilei > Actualitate > Papa Francisc neagă zvonurile despre o posibilă demisie, după operația la colon
Papa Francisc neagă zvonurile despre o posibilă demisie, după operația la colon

Papa Francisc neagă zvonurile despre o posibilă demisie, după operația la colon

Recent operat pe colon, Papa Francisc a negat zvonurile despre o posibilă demisie. "Încă sunt în viata!" a spus chiar Papa, râzând, în timpul unui lung interviu difuzat miercuri de radioul catolic spaniol Cope.

Papa Francisc, operat în urmă cu două luni asupra colonului, a precizat în interviu, că demisia nu i-a „trecut prin cap”, negând zvonurilor transmise de mass-media italiană. „Nici măcar nu mi-a trecut prin cap”, a spus Papa într-un lung interviu difuzat miercuri de radioul catolic spaniol Cope, în care anunță, de asemenea, noi călătorii în Europa. „Nu știu de unde au avut ideea că voi demisiona!”,  a adăugat el.

„De îndată ce Papa este internat în spital, apare întotdeauna o briză sau un uragan de conclav” (pentru a alege un nou suveran pontif), a glumit și el, precizând că s-a ținut departe de zvonuri prin faptul că nu a citit nici un singur cotidian italian și nu a urmărit nici o televiziune. „Sunt încă în viață!”, a spus Papa râzând, în timp ce aducea un omagiu special unei asistente italiene „foarte experimentate”.

„Mi-a salvat viața! Mi-a spus trebuie să faci o operație. Deși au existat și alte opinii”, precum utilizarea antibioticelor, spune Suveranul Pontif al Argentinei, considerând că asistenta i-a oferit explicații clare.

François așteptase până în iulie această intervenție „programată”

Operația sa la începutul lunii iulie într-un spital din Roma, sub anestezie generală, a constat într-o „colectomie stângă” (intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei porțiuni din colon). Papa a suferit de o inflamație potențial dureroasă a diverticulilor, herniilor sau sacilor care se formează pe pereții sistemului digestiv.

Papa indică în interviul acordat radioului Cope că acum poate „mânca orice, ceea ce nu era cazul înainte cu diverticulii”. „Încă iau medicamentele postoperatorii, deoarece creierul trebuie să înregistreze faptul că sunt cu 33 de centimetri de intestin mai puțin”, adaugă el, adăugând că duce „o viață complet normală”.

Urmează multe călătorii în Europa

Papa Francisc, care va împlini 85 de ani în decembrie anul viitor, a anunțat că va vizita în curând Grecia, Cipru și Malta. El a confirmat în continuare că intenționează să țină un discurs, „deja în pregătire”, la COP26 din Glasgow în noiembrie, deși „totul va depinde de ceea ce simt în acel moment”.

François, un adept al „suburbiilor”, și-a amintit că prima sa călătorie în Europa a avut loc în Albania. „Am vrut să iau această opțiune: mai întâi în țările mici”, a comentat el, în timp ce catolicii din Franța și Spania așteaptă cu disperare o adevărată vizită de stat.

Papa va călători în Slovacia în perioada 12-15 septembrie, după o oprire de jumătate de zi la Budapesta, unde va prezida Liturghia de închidere a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional.

Dacă vizita sa în Ungaria nu este o vizită de stat, este planificată o „întâlnire” dublă cu ușile închise cu președintele Janos Ader și prim-ministrul Viktor Orban, arată programul oficial.

Urmează întâlniri fără „scenariu prealabil”

Întrebat ce ar dori să-i spună lui Viktor Orban, în contradicție cu ideile sale cu privire la problema migrației, Papa a părut că eludează întrebarea: „Nu știu dacă îl voi întâlni, știu că autoritățile țării vor veni să mă întâmpine“. Cu toate acestea, el și-a reamintit abordarea față de liderii politici: întâlniri fără „scenariu prealabil” în care să-i privească „drept în ochi”.

Arătându-și buna formă intelectuală în timpul acestei interviuri de o oră și jumătate, Papa a apărat personal un acord istoric, dar controversat, semnat în 2018 între Sfântul Scaun și China cu privire la numirea episcopilor.

„Trebuie să urmăm aceste căi de dialog, pas cu pas, în cele mai conflictuale situații”, a argumentat Papa. În cele din urmă, Francisc a mai mărturisit că îi este dor de ceață de toamnă din Buenos Aires, ascultând ariile lui Astor Piazzola, la fel ca și plimbările dintre parohii, dar că nu a fost afectat de „nostalgie”.

El recunoaște, de asemenea, că i-ar plăcea să meargă pe străzi în Roma, dar că nu ar putea merge zece metri fără să fie văzut.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: