Evenimentul Zilei > Social > Papa Francisc, după ancheta asupra abuzurilor suferite de copii în Franţa: „Este un moment al rușinii”
Papa Francisc, după ancheta asupra abuzurilor suferite de copii în Franţa: „Este un moment al rușinii”

Papa Francisc, după ancheta asupra abuzurilor suferite de copii în Franţa: „Este un moment al rușinii”

Papa Francisc şi-a exprimat „imensa tristeţe” după publicarea unui raport copleșitor cu privire la abuzurile sexuale comise asupra a 200.000 de copii în Biserica Catolică din Franţa.
Papa Francisc a reacționat după ancheta efectuată cu privire la abuzurile comise în Biserica Catolică din Franţa asupra minorilor:
„Aș vrea să le transmit victimelor tristețea și mâhnirea mea pentru trauma pe care au suferit-o și totodată rușinea mea, ruşinea noastră pentru neputinţa prea îndelungată a bisericii de a le plasa în centrul preocupărilor sale”, a declarat Papa Francisc.

Peste  200.000 de copii au fost abuzați de clerici din Franţa

Afirmaţiile suveranului pontif intervin după ce marţi au fost date publicităţii concluziile unei anchete de amploare care a scos la iveală faptul că peste 200.000 de copii au fost abuzaţi de clerici din Franţa într-o perioadă de 70 de ani.

Papa Francisc a solicitat totodată catolicilor din Franţa să îşi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate, astfel încât Biserica să devină „un aşezământ sigur pentru toată lumea”.

Jean-Marc Sauve, preşedintele comisiei care a realizat raportul, a spus că Biserica a arătat indiferenţă timp de ani întregi în ceea ce priveşte abuzurile, preferând să se protejeze pe sine şi nu victimele, multe dintre acestea având vârste cuprinse între 10 şi 13 ani.

Perioada de vârf a abuzurilor a avut loc între 1950 şi 1970, a precizat comisia în raportul său, cu o creştere din nou a cazurilor la începutul anilor 1990.

„Este un moment al ruşinii”, a spus el, lansând un apel către episcopi, îndemnându-i să depună toate eforturile necesare pentru ca „tragedii similare să nu se întâmple din nou”.

Papa Francisc are toată recunoştinţa faţă de victime pentru curajul de a vorbi public

Suveranul pontif a adăugat că este apropiat de preoţii francezi care se confruntă în această perioadă cu o încercare ”dificilă, dar sănătoasă”.

Papa Francisc şi-a exprimat şi cu alte ocazii recunoştinţa faţă de victime pentru curajul de a vorbi public şi de a denunţa traumele prin care au trecut.

Miercuri, în a doua parte a zilei, un tribunal din Vatican urmează să pronunţe o sentinţă în cazul unui preot acuzat de abuzuri sexuale comise la un seminar pentru tineri din Vatican înainte de a fi hirotonisit. Acesta este primul proces de la Vatican care vizează prezumtive abuzuri sexuale petrecute pe teritoriul Sfântului Scaun, informează Reuters.