Papa avertisment mondial în ce privește pericolele ascunse ale internetului: „Difuzarea de informații false și de știri false, instigă la prejudecați şi la ură”.

Papa avertisment mondial în ce privește pericolele ascunse ale internetului: „Difuzarea de informații false și de știri false, instigă la prejudecați şi la ură”.

Papa Francisc a atras atenția marți asupra „uriașele interesele economice” din mediul online care produs manipularea „proceselor democratice” prin furnizarea și răspândirea rapidă, cu ajutorul rețelelor sociale, a unor știri false care instigă la prejudecăți și ură.

Suveranul pontif a adresat tinerilor un „îndemn apostolic” pe care l-a redactat în nouă capitole. Acest îndemn să inspiră din lucrările sinodului (reuniune mondială a episcopilor) consacrată tinerilor, ce a avut loc în luna octombrie, la Vatican. 

„Nu trebuie să uităm că uriașe interese economice operează în lumea digitală. Ele sunt capabile să implementeze forme de control atât subtile, cât şi invadatoare, creând mecanisme de manipulare a conștiințelor şi a proceselor democratice”, a scris suveranul pontif în acest text, intitulat “Christus vivit”, informează știrileprotv.ro

Papa Francisc a criticat „circuitele închise” dintre persoanele care gândesc în aceeaşi manieră, care facilitează „difuzarea de informaţii false şi de ştiri false, instigând la prejudecăţi şi la ură”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Proliferarea ‘fake news’-urilor reprezintă expresia unei culturi care şi-a pierdut simţul adevărului şi care supune faptele în faţa unor interese private. Reputația persoanelor este pusă în pericol prin procese sumare desfășurate online. Fenomenul vizează şi Biserica şi pe pastorii ei”, a deplâns liderul de la Vatican.

În acest text, papa Francisc a enumerat numeroasele riscuri din universul digital, considerat adeseori un spaţiu „solitudinii” şi al „violentei”, recunoscând totuși că internetul poate fi şi o sursă de creativitate.

Papa Francisc a transmis recomandări tinerilor în numeroase domenii, într-un text punctat cu expresii preluate, de altfel, din universul noilor tehnologii, spunând de exemplu că memoria lui Dumnezeu „nu este un hard disk” şi că Iisus „este online” alături de ei.

El a profitat, de asemenea, pentru a îi avertiza pe tineri împotriva sirenelor ideologiilor „care disprețuiesc istoria” şi care vor să distrugă „rădăcinile” tinerilor, însă fără să citeze exemple specifice.

Astfel, papa a criticat „ideologiile de toate culorile, care distrug (sau de-construiesc) tot ceea ce este diferit şi care, în această manieră, pot să domnească fără a avea o opoziție”.

„Dacă cineva vă face o propunere şi vă spune să ignorați istoria, să nu recunoașteți experiența strămoșilor, să disprețuiți trecutul şi să priviți doar spre viitorul pe care acea persoană vi-l propune, nu este aceasta o metodă ușoară pentru a vă prinde în capcană?”, s-a întrebat papa Francisc.