Pantofii, la uşă! Cum s-au descălţat anchetatorii acasă la Sile Cămătaru

Pantofii, la uşă! Cum s-au descălţat anchetatorii acasă la Sile Cămătaru

Cel puţin un om al legii s-a descălţat acasă la Sile Cămătaru, în februarie 2012, când procurorii şi poliţiştii au făcut descinderi de amploare în Capitală la clanurile de interlopi „Cămătarii” şi „Sportivii”

Detaliul că anchetatorii şi-au lăsat pantofii la uşă când au efectuat percheziţii acasă la Sile Cămătaru apare în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti din 12 februarie 2016. Atunci, Nuţu Cămătaru s-a ales cu o nouă pedeapsă de peste 5 ani de închisoare şi cu renumele de „Nutzu the Pawnbroker” în presa internaţională, iar fratele lui, Sile, a primit 7 ani cu executare.

Pe parcursul celor 250 de pagini, magistraţii s-au referit la întreaga activitate infracţională a grupărilor de interlopi, pornind de la răfuielile dintre aceştia în care se foloseau pistoale şi săbii, cum îşi terorizau datornicii la telefon, până la cum au fost ajutaţi de doi avocaţi în timpul percheziţiilor.

Acest ultim aspect a fost tratat în detaliu în motivare, unde magistraţii au reţinut că avocata lui Sile Cămătaru, Luiza Dragne, a intrat cu telefonul mobil deschis în timpul percheziţiilor, pentru ca fiul vitreg al lui Sile, Dragoş Pandele, să audă în timp real tot ce se întâmplă pe parcursul cercetărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interceptări de tot râsul

Odată ajunsă în faţa uşii, avocata îi spune lui Dragoş Pandele că va lăsa telefonul deschis, iar ce a urmat pare un dialog desprins dintr-o comedie. Luiza Dragne a fost întâmpinată, cel mai probabil, de un mascat.

Dovada că anchetatorii nu mai intră cu bocancii în viaţa oamenilor o  găsim în interceptări: acasă la Sile Cămătaru s-au descălţat

Avocata a înţeles să glumească pe seama însemnelor de pe uniforma poliţistului spunându-i: „Asta e inimioară? De ce nu v-aţi făcut roşie că dacă intraţi undeva, dacă se vede roşu, aduceţi dragoste, nu război”. Poliţistul, notat în interceptarea procurorilor drept „Bărbat1”, îi răspunde sec: „Nu aduce dragoste”. „Nu aduceţi nici dragoste, nici război, aduceţi (neinteligibil)”, continuă avocata într-o notă de ironie. Poliţistul se disculpă: „Credeţi că ne face plăcere?”. Avocata trece de la ironie la impertinenţă: „Sunt convinsă! Ca să nu mai vorbesc de faptul că sunt unii dintre dumneavoastră, care intră în casă, nu contează dacă sunt copii, dacă...nu ţin cont de absolut nimic”.

În dialog intervine un interlocutor notat „Bărbat2”, care îi spune primului: „Hai, mă, să mergem!” – sintagmă din care reiese că cel deal doilea este coleg, dacă nu un superior al primului, prin folosirea apelativului „mă”. Acest detaliu este important în economia schimbului de replici care urmează. Avocata, însoţită de cei doi, este îndrumată către o încăpere a vilei lui Sile. Pe drum, realizând că a cam depăşit limita cu glumele la adresa poliţiştilor spunându-le că nu ţin cont de nimic, Luiza Dragne a încercat să mai „dreagă busuiocul” arătând că şi printre avocaţi sunt asemenea persoane: „Cum şi noi, unii dintre noi sunt avocaţi care nu ţin cont de şi care (neinteligibil)”. Semn că nu i-a gustat nici gluma, nici auto-ironia, primul poliţist îşi păstrează tonul sec şi îi dă o replică menită să încheie discuţia: „Înţelege fiecare cum...” „Aşa este, cum înţelege e cel mai bine. Da ştiu, nu-i nicio problemă, nu-i nicio problemă”, conchide avocata într-o notă împăciuitoare.

Al doilea indiciu

În acest moment avocata şi cei doi poliţişti ajung în dreptul unei încăperi. Discuţia amicală s-a terminat, încep „formalităţile”, iar protagoniştii poartă următorul dialog, pe care îl redăm integral în caseta alăturată. Un alt indiciu că persoana notată „Bărbat2” e din rândul anchetatorilor e că acesta îi cere avocatei delegaţia.

Percheziții în șosete

„Bărbat 2: În dreapta (neinteligibil)

Luiza Dragne: Bună ziua, pot să intru şi eu, Luiza Dragne sunt, avocatul lui Sile. Da! Mulţumesc mult. Acum am (neinteligibil) să-mi semneze el. Unde, unde? Nu mă mai descalţ.

Bărbat 2: Aici nu.

Luiza Dragne: Presupun că nici dumneavoastră nu v-aţi descălţat nu?

Bărbat 2: Ba da.

Luiza Dragne: Bună dimineaţa.

Bărbat 2: Delegaţia!

Luiza Dragne: (neinteligibil) delegaţiei, imediat. Trebuie să-mi trec delegaţia, da ţi-e rău? La procurorul Gherman?! Cum? A! Da. Altădată (neiteligibil). Oricum tu (neiteligibil). Sunt concurente, da ştiu.

Bărbat 3: În primul rând nu am făcut nimic, în al doilea rând sunt (neinteligibil).

Luiza Dragne: Aaa, ăsta-i dosarul ăla la care a fost declinat cu Mario, cu camătă, prima dată, în (neiteligibil).

Bărbat 4: Probabil!

Luiza Dragne: Nu probabil, ştiu dosarul ăsta ca pe poezie. Bună ziua!”.

Sile Cămătaru nu s-a dezis de „profesie” nici în puşcărie

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au reţinut, în motivarea deciziei de condamnare din data de 12 februarie 2016, prin care Sile Cămătaru s-a ales cu o pedeapsă de 7 ani de închisoare că deşi se afla în detenție, încarcerat în executarea unei pedepse, în perioada 2010-2012 acesta a desfășurat, împreună cu fiul său, Nuțu Mario Balint, o activitate de acordare de împrumuturi cu dobândă unor persoane fizice.

„Astfel, discuțiile în legătură cu obținerea împrumutului erau purtate de doritori atât cu Balint Nuțu cât și cu inculpatul Balint Vasile, iar banii erau predați de inculpatul Balint Nuțu sau de persoane din anturajul acestora. Inculpatul Balint Nuțu îi aducea la cunoștință tatălui său situația împrumuturilor acordate precum și modalitatea în care se derula recuperarea sumelor, inculpatul Balint Vasile ținând și o evidență scrisă a datoriilor și plăților efectuate de fiecare persoană”, se arată în documentul citat.

Nuţu Cămătaru, cu un picior în libertate

Celebrul interlop Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, e la un pas să fi e cercetat în arest la domiciliu în dosarul în care a fost condamnat la 5 ani şi 5 luni de închisoare pentru ciocnirile violente cu „Clanul Sportivilor” şi pentru cămătărie

FOTO: Nuţu Cămătaru a indicat un sat  din Ilfov în cererea de arest la domiciliu FOTO: EVZ

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 4 a admis, în data de 22 aprilie, cererea lui Ion Balint de a fi judecat în arest la domiciliu, însă decizia nu este definitivă, putând fi atacată pe rolul Tribunalului Bucureşti.

„Înlocuieşte măsura arestării preventive luate faţă de inculpatul Balint Ion prin încheierea nr. 72 din data de 30.08.2015 a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, reţine judecătorul în minuta deciziei.

Pe cale de a deveni gospodar

Magistratul i-a impus interlopului să nu părăsească imobilul indicat în cerere, aflat la o adresă din comuna Gruiu, satul Şanţu Floreşti din judeţul Ilfov. De asemenea, sub sancţiunea re-arestării, judecătorul i-a pus în vedere lui Nuţu Cămătaru să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemat şi să nu comunice cu partea vătămată Gabriel Robert Buşă sau cu martorii din dosar.

Fratele lui Nuţu Cămătaru, Sile, a făcut şi el o cerere similară pentru a fi cercetat în acest la domiciliu, dar a fost respinsă de instanţă.

În acest dosar, „Cămătarii” şi „Sportivii” au fost trimişi în judecată în 2013 pentru conflictele violente care au avut loc între cele două grupări în perioada 2008-2012, purtate cu bâte, săbii şi arme de foc pe străzile Capitalei.