Evenimentul Zilei > International > Pantofii cu nume de Îngeri ai lui Kanye West care au inflamat Islamul
Pantofii cu nume de Îngeri ai lui Kanye West care au inflamat Islamul

Pantofii cu nume de Îngeri ai lui Kanye West care au inflamat Islamul

Rapperul și candidatul independent la prezidențiale Kanye West este acuzat de „lipsă de respect față de Islam” pentru că le-a dat pantofilor de sport realizați în colaborare cu Adidas nume de îngeri.

Cuvintele „Israfil” și „Asriel” sunt subiectul unei polemici uriașe în Statele Unite. Acestea sunt numele a doi îngeri islamici. Israfil este unul dintre cei patru arhangheli ai Islamului, iar Asriel este îngerul morții, cel însărcinat să transporte sufletele morților după obștescul sfârșit.

Însă aceste nume au fost date și unor încălțări de sport, rezultate după nouă colaborare între rapperul prezidențiabil și firma Adidas.

Într-adevăr, compania sportivă și-a prezentat la începutul acestei săptămâni noua linie de bascheți, iar modelele lansate se numesc Yeezy Boost 350 V2 Israfil și Yeezy Boost 350 V2 Asriel.

Rețelele sociale au luat foc imediat. O „rușine”, „foarte nerespectuos” sau „Adidas nu manifestă nici un respect pentru Islam”, au fost doar câteva dintre numeroasele postări.

Rapperul, care este evaghelist, a fost și el luat în colimator: „Kanye West și Adidas batjocoresc Islamul”.

Un alt utilizator de Twitter a încercat să trateze lucrurile cu mai mult umor:

„El (Kanye West) a încercat să câștige capital pe seama consumatorilor musulmani, dar a eșuat, deoarece nu s-a interesat. Unele lucruri sunt interzise. Acesta este unul dintre ele.”

Un alt internaut a scris:

„Dragă Adidas, voi ÎNCETA să își cumpăr și să îți utilizez produsele dacă numele acestor ultimi pantofi ai lui Kanye West nu se schimbă, deoarece dovedesc lipsă de respect față de Islam.”

Acest scandal mediatic reprezintă o lovitură uriașă pentru adidașii care se vând cu 220 de dolari perechea. Dar și o mare problemă politică, de natură a dăuna grav campaniei prezidențiale a lui Kanye West.

Între timp, a fost lansată o petiție online pentru a cere ca numele acestor pantofi de sport să fie schimbate.

„A fost adus în atenția comunității musulmane mondiale că Adidas a autorizat producția unui pantof care poartă numele unui arhanghel al Islamului”, se scrie în aceasta.

„Până la noi ordine, cere tuturor musulmanilor să boicoteze produsele Adidas, de a înceta orice vânzare a produselor Adidas în magazine cu amănuntul terțe aparținând unor musulmani, pâne ce Adidas își încetează producția acestui articol.”