Evenimentul Zilei > Actualitate > Pandemia dă semne de oboseală în București. Ritmul infectărilor cu coronavirus s-a mai redus
Pandemia dă semne de oboseală în București. Ritmul infectărilor cu coronavirus s-a mai redus

Pandemia dă semne de oboseală în București. Ritmul infectărilor cu coronavirus s-a mai redus

Numărul infectărilor cu coronavirus pare să nu mai crească atât de rapid, ca până acum, la nivelul municipiului București. Autoritățile anunță, însă, că valul patru al pandemiei este departe de a se fi încheiat.

Medicul Simona Pârvu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a declarat, într-o conferinţă de presă, că în ultima săptămână se observă o uşoară încetinire a creşterii numărului de infecţii cu coronavirus. Tendința este, însă, de creștere a cazurilor de COVID, chiar dacă mai încet.

„În ultima săptămână se observă o uşoară încetinire a creşterii numărului de cazuri. Asta nu înseamnă că suntem în descreştere. Tendinţa este în continuare de creştere. Situaţia epidemiologică este una fără precedent şi este una gravă cum nu a mai fost până acum de la începutul pandemiei, dar încetinirea vitezei creşterii numărului de cazuri se poate pune pe seama faptului că populaţia a înţeles să răspundă şi să aplice poate mai riguros regulile impuse şi măsurile impuse până acum. Am observat o creştere a adresabilităţii populaţiei pentru vaccinare cu prima doză”, a spus Simona Pârvu, într-o conferință de presă.

Potrivit spuselor sale, INSP a propus carantina pentru Municipiul Bucureşti, ţinând cont de situaţia epidemiologică. În plus, a precizat medicul, măsurile stabilite de autorități până în prezent nu au fost suficient de eficiente pentru a bloca răspândirea pandemiei.

„De la propunere până la adoptarea unei decizii sunt o serie de paşi care trebuie urmaţi şi care sunt foarte clar reglementaţi. Scopul propunerii a fost de a supune în cadrul discuţiei Grupului tehnico-ştiinţific şi de a înainta decidenţilor o serie de propuneri care să fie analizate şi să stea la baza deciziilor ulterioare”, a explicat medicul.

Sursa foto: EVZ

Măsura carantinării a fost respinsă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, tot vineri, că municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov nu vor fi carantinate. El a respins propunerea făcută de Institutul Naţional de Sănătate Publică, precizând, însă, că vor fi întărire măsurile de control. Raed Arafat a spus că este posibil să fie luate și alte măsuri peste cele care există în prezent.

„Astăzi a avut loc întâlnirea Grupului Tehnico-Ştiinţific în cadrul căruia ne-am consultat pe propunerea INSP-ului de carantinare a Bucureşti-Ilfov. Hotărârea votată în majoritate în cadrul grupului a fost de a propune de a nu se carantina Bucureşti-Ilfov, asta va fi propunerea care va merge către CNSU şi care, în cursul zilei de astăzi, va fi prezentată miniştrilor şi membrilor CNSU şi premierului.

1.De a nu se institui măsura. 2. De a se întări toate măsurile de control şi de implementare, de inspecţie a măsurilor care există până acum. 3. Propunerea de a abilita Grupul Tehnico-Ştiinţific şi INSP de a veni cu măsuri suplimentare dacă se impune, pe care să le propunem CNSU spre adoptare. Deci măsuri suplimentare peste cele care există acuma, dar asta nu se va face astăzi, urmează să fie subiectul unor discuţii şi să fie prezentat CNSU într-o altă dată”, a declarat Arafat într-o conferinţă de presă.