Pandemia COVID-19 distruge nu doar omenirea, ci și planeta. Ce au descoperit cercetătorii în oceanele noastre

Pandemia COVID-19 distruge nu doar omenirea, ci și planeta. Ce au descoperit cercetătorii în oceanele noastre Sursa: Pixabay

În timpul pandemiei COVID-19, peste 28.000 de tone de deșeuri din plastic, cum ar fi măști și mănuși, au ajuns în ocean, potrivit unui nou studiu. Analiza a constatat că 193 de țări au produs aproximativ 9,2 milioane de tone de deșeuri de plastic de la începutul pandemiei și până la jumătatea lunii august 2021.

Majoritatea plasticului, aproximativ 87,4%, a fost folosit de spitale, în timp ce 7,6% a fost folosit de persoane fizice. Ambalajele și kiturile de testare au reprezentat aproximativ 4,7% și, respectiv, 0,3% din deșeuri, au raportat autorii studiului, publicat pe 8 noiembrie.

Echipa a dezvoltat un model pentru a afla cât de mult din aceste deșeuri de plastic au ajuns în ocean după ce au fost aruncate. Ei au prezis că, începând cu 23 august, aproximativ 28.550 de tone de resturi de plastic și-au găsit deja drum în oceane. Peste trei ani, majoritatea deșeurilor se vor muta de la suprafața oceanului către plaje și fundul mării, iar mai mult de 70% vor ajunge pe plaje până la sfârșitul anului.

În timp ce, pe termen scurt, gunoiul va afecta mediile de coastă, pe termen lung, pete de gunoi se pot forma în oceanul deschis. De exemplu, petice se pot acumula în nord-estul Pacificului și în sud-estul oceanului Indian. Iar plasticul care este transportat spre Cercul Arctic va ajunge într-un punct mort, motiv pentru care o mare parte din el va ajunge pe fundul mării. Cercetătorii prevăd că până în 2025 se va forma așa-numita zonă de acumulare a plasticului circumpolar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La sfârșitul acestui secol, modelul sugerează că aproape toate materialele plastice asociate pandemiei ajung fie în fundul mării (28,8%), fie pe plaje (70,5%), dăunând potențial ecosistemelor bentonice”, adică cele mai adânci regiuni ale oceanului.

Probleme cauzate de pandemie

„Recenta pandemie de COVID-19 a dus la o cerere crescută de plastic de unică folosință, intensificând presiunea asupra acestei probleme deja scăpate de sub control”, au scris autorii studiului. „Aceste descoperiri evidențiază râurile și bazinele de apă care necesită o atenție specială în gestionarea deșeurilor de plastic”.

În special, studiul evidențiază necesitatea unor sisteme mai bune pentru colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor plastice medicale în țările în curs de dezvoltare, pentru a le ține departe de râuri și necesitatea generală de a limita utilizarea materialelor plastice de unică folosință și de a crește utilizarea alternativă durabilă, acolo unde este posibil, au scris autorii.