Pandemia aduce o altă criză? România va pierde jumătate din populație

Pandemia aduce o altă criză? România va pierde jumătate din populație Bebeluși. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nordul celebrează fertilitatea

În partea cealaltă a continentului, Eva Nordlund, președinta Asociației suedeze a Moașelor, a spus că acolo lucrurile par să se întâmple exact invers: „Sunt centre de îngrijire a femeilor însărcinate care nu mai fac față cererilor”.

În Germania, cea mai puternică economie a Europei, rata de fertilitate înainte de pandemie era în jurul mediei europene - 1,5 nașteri/femeie. Franța, Suedia și Danemarca erau în fruntea clasamentului cu rate de 1,7. La polul opus se aflau  Italia și Spania, cu 1,3 nașteri.

Un studiu în cele mai mari 5 țări din Europa, efectuat în timpul primului val al epidemiei de coronavirus (martie - aprilie), a arătat că mai bine de două treimi din persoanele sub 34 de ani voiau să renunțe sau să amâne planurile de a aduce pe lume copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vom pierde 50-70% din populație până în 2100

„N-am risca deloc să pariem că anul viitor vor fi și mai puține nașteri, posibil ceva mai puține decât ar fi fost fără COVID. Probabil trendul va continua și în anii următori”, a anticipat Alejandro Macarron, demograf la Universitatea Centrală Europeană din Madrid.

Potrivit studiilor recente efectuate de UE și de grupuri de oameni de știință de la instituții ori publicații prestigioase precum Lancet, Europa Centrală și de Est pierde masiv populație. Țări ca România, Bulgaria sau Ucraina ar urma să piardă undeva între 50-70% până în anul 2100. În România, în primele 6 luni ale anului 2020, s-a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți  din ultimii 7 ani.

Sursa: B1