Pandemia a rescris piața muncii. Cele mai căutate meserii ale momentului

Pandemia a rescris piața muncii. Cele mai căutate meserii ale momentului Sursa foto: EVZ

Criza sanitară a atras după ea și o criză economică de proporții. O parte dintre români au fost nevoiți să se reprofileze din punct de vedere profesional.

Tot mai mulţi români rămași șomeri sau cu scăderi drastice de venituri au fost nevoiți să se reorienteze rapid, relatează Știrile Pro TV. Este vorba în special de lucrătorii din industria ospitalității (Horeca), de artişti sau de sportivi. Reprezentanţii agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă au remarcat că cele mai căutate cursuri de recalificare sunt cele pentru agenţi de pază, operatori pe calculator sau frizeri.

Interpret de muzică populară “convertit“ în antreprenor în construcții

Caz concret: înainte de pandemie Ionuţ cânta muzică populară. Cum a rămas fără contracte, a decis să-şi deschidă o firmă de construcţii şi lucrează cot la cot alături de cei 4 angajaţi ai săi.

“Neavând evenimente foarte, foarte mult ni s-au redus veniturile. Dacă în urmă cu 1 an de zile eram cu colegii de trupă în spectacole prin Italia, Franţa acum facem construcţii şi încercam să rămânem pe linia de plutire să avem un trai decent”, a spus interpretul de muzică populară Ionuț Teudan.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, un instrumentist cu peste 35 de ani de experienţă a renunţat la saxofon şi s-a angajat la o firmă care face tablouri electrice. El vrea ca în următoarea perioadă să-şi deschidă un service auto împreună cu fiul său.  “A fost greu până te-ai obişnuit şi au avut încredere oamenii să te ia. Eu n-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva, să nu mai cântăm”, a explicat instrumentistul Fane Florian.

Rugbiști profesioniști și taximetriști deveniți agenți de pază. Cum ajută statul șomerii pandemiei

Un alt domeniu foarte afectat este sportul. Ciprian, un jucător profesionist de rugby, nu s-a mai putut întreţine şi s-a angajat ca paznic. “N-am mai atins mingea din martie, până acum 3, 4 luni. Nu am mai putut să mai jucăm. Banii de acolo, o dată ce nu joci, nu vin”, a declarat Ciprian Donose, în prezent agent de pază: El este coleg cu Ionuţ, care până anul trecut era taximetrist.

”Din punctul meu de vedere, taximetria este un domeniu pierdut, în momentul de faţă. Ne-a afectat foarte mult pandemia, închiderea restaurantelor, a şcolilor, a grădiniţelor. De bine, de rău, aici ştii că vii şi ai de încasat un ban”, a declarat Ionuţ Vlad.

Oana Oșanu, director AJOFM Maramureș, face o radiografie a actualului context pentru șomeri: ”În acest an am demarat 3 cursuri de formare profesională, cel mai solicitat find cel de frizer, coafură, manichiură şi resurse umane. sunt cursuri şi de mecanică auto care prezintă interes pentru şomerii noştri”.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numai în luna februarie aproape două mii de persoane s-au înscris la cursurile de calificare. Dintre acestea, în jur de 800 de persoane au studii profesionale sau postliceale şi vârste cuprinse între 35-45 de ani.

Citește și A cincea curbă de sacrificiu