Până unde pot merge intercepetările în dosarele penale

Din informațiile pe care anchetatorii le-au prezentat până acum presei oficial sau „pe surse” am aflat că în cazul medicului Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate însă de acelaşi procuror.

Într-unul dintre dosare, care a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie ,anchetatorii l-au supravegheat pe medic timp de două luni. Potrivit presei în cabinetul medicului a fost montată aparatură de înregistrare video și audio.

Marele semn de întrebare care apare aici este dacă este legal ca în cabinetul unui medic să fie efectuate înregistrări. Vorbim practic despre zeci de pacienți care trec zilnic pe acolo și discută despre un diagnostic medical.

Care este procedura interceptărilor în Germania

Manuel Ludtke, avocat specializat pe probleme penale în Germania ne-a explicat cum sunt folosite interceptările în Germania „Aici înregistrările pot fi numai audio și se emite un mandat special. În cazuri speciale în care vorbim despre infracțiuni grave, terorism sau altceva de genul cred că ar fi posibil să existe și înregistrări în cabinetul unui medic. Problema este cred eu cu totul în altă parte și anume în mediatizarea acelor probe. În Germania nici eu ca avocat nu am acces la înregistrări din dosar fără o procură din partea celui pe care îl apăr. Nu există absolut nici un caz în care să apară probe în presă. Indiferent de ceea ce ai făcut aici se consideră că îți ispășesti pedeapsa prin închisoare. În România poți găsi pe internet cu o simplă căutare a numelui unei persoane în ce proces este implicat, pentru ce a fost condamnat. Eu unul consider că aceasta este o mare greșeală, pentru faptele tale răspunzi în fața legii nu ești sacrificat și în piața publică precum în Evul Mediu”, a declarat avocatul pentru Evenimentul Zilei.