Evenimentul Zilei > Economie > Până pe 25 mai, toți românii cu venituri trebuie să depună acest document la ANAF. Ultimele informații de la Fisc
Până pe 25 mai, toți românii cu venituri trebuie să depună acest document la ANAF. Ultimele informații de la Fisc

Până pe 25 mai, toți românii cu venituri trebuie să depună acest document la ANAF. Ultimele informații de la Fisc

Contribuabilii pot descărca declarația unică precompletată de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Documentul are rol orientativ.

Românii pot descărca declarația unică precompletată de pe siteul Ministerului Finanțelor, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV). Ministerul Finanțelor a transmis o serie de detalii în acest sens. Contribuabilii pot descărca declarația unică precompletată, însă documentul are rol consultativ. Reamintim că termenul limită pentru depunerea declarației unice este de 25 mai.

Pentru sprijinirea contribuabililor, Ministerul Finanțelor anunță că persoanele fizice pot accesa declarația unică (formularul D 212) precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale. Acest demers este parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării și eficientizării Spațiului Privat Virtual.

Rubricile precompletate conțin informații despre veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit și contribuțiile sociale eventual datorate pentru anul 2020. Este vorba despre veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate în funcție de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existența unui contract de închiriere, derularea unei activități independente sau a unei activități agricole.

Descărcarea și transmiterea declarației unice se pot realiza prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Acei contribuabili care nu au depus încă declarația unică pentru anul 2020 vor primi declarația precompletată. Aceștia vor fi notificați despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal.

declarația unică

Documentul transmis are rol orientativ

Fiecare contribuabil trebuie să verifice datele precompletate în declarație pentru a se asigura că sumele declarate sunt cele corecte. Responsabilitatea finală privind sumele incluse în declarația unică aparține contribuabililor. În eventualitatea în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică rectificativă.

Drept urmare, sumele realizate și obligațiile fiscale trebuie verificate și completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceștia.

De menționat că neprimirea declarației precompletate în contul SPV nu înseamnă că nu există obligația depunerii declarației unice de către contribuabil.

Pentru descărcarea declarației unice precompletate, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV. Tot aici se pot găsi și informații despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: