Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI, este așteptat marți la audierile de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
UPDATE 2: „Am fost audiat în calitate de martor, într-un dosar al Secţiei speciale. Este vorba despre un magistrat, după cum probabil ştiţi. Cu ocazia asta am discutat şi aspecte ale cooperării interinstituţionale dintre SRI şi Ministerul Public, în speţă DNA Prahova. Pot să vă spun că nu l-am întâlnit niciodată personal pe domnul procuror, nici în context personal, nici în context instituţional şi nu am luat legătura vreodată cu dânsul, pe perioada mandatului la DNA Prahova”, a spus Coldea la ieşirea de la audieri.
„Pot să vă spun că am încercat cu acest prilej să răspund tuturor întrebărilor adresate de către procurori, într-o manieră clarificatoare, pentru a lămuri lucrurile şi am reiterat faptul că instituţia noastră, şi eu care am reprezentat-o la momentul respectiv, am acţionat întotdeauna cu legalitate, nu în ultimul rând cu curaj şi corectitudine. Din această perspectivă, deşi sunt foarte multe opinii de-a lungul mai multor ani, vă asigur că nu există până în momentul de faţă vreo dată certă, validă, care să arate că lucrurile ar fi fost altfel decât aşa cum vă spun.
Practic, sunt mândru până astăzi că instituţia noastră, şi fiecare român trebuie să fie mândru, s-a implicat puternic în chestiuni ce ţin de combaterea criminalităţii, chestiune care după cum vedeţi reapare din nou pe agenda cetăţeanului şi, din această perspectivă, eforturile care s-au făcut interinstituţional au fost de bun augur, până la urmă, pentru a proteja atât interesele României, cât şi interesele cetăţeanului, care plăteşte taxe pentru a fi sigur şi a se simţi în siguranţă. Chestiunile care ţin de securitate incumbă şi o anumită chestiune subiectivă”, a mai declarat Coldea.
UPDATE: Coldea nu a dorit să dea declaraţii la intrarea în sediul Secţiei speciale.
„Haideţi să păstrăm un pic de distanţă!”, le-a spus Coldea jurnaliştilor, care avea de altfel mască pe faţă.
Audierea lui Coldea vine în contextul în care controversatul procuror Mircea Negulescu a oferit un interviu exploziv jurnaliștilor de la Realitatea Plus, interviu în care a dezvăluit cum s-ar fi implicat Coldea în ancheta care-l viza pe fostul deputat și om de afaceri Sebastian Ghiță.
SIIJ a luat şi decizia reţinerii lui Mircea Negulescu, fost procuror DNA, pe motiv că a falsificat probe şi a constrâns şi corupt mai multe persoane să facă anunţuri şid declaraţii mincinoase.
Tot astăzi, alături de Coldea, urmează să ajungă în faţa procurorilor SIIJ şi Sabin Iancu, fostul şef SRI Prahova.
În ceea ce îl privește pe Sabin Iancu. Negulescu a spus că fostul şef al SRI Prahova a fost pus să-l urmărească şi să-i transmită lui Coldea toate evoluţiile în dosarul lui Ghiţă.
Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al Serviciului de Informații, în 2005, la doar 34 de ani, devenind, astfel, cel mai tânăr șef al SRI. Promovarea a venit după ce eforturile sale în cazul jurnaliștilor români răpiți în Irak au fost apreciate chiar de președintele de atunci, Traian Băsescu.
De-a lungul timpului, Coldea a fost acuzat că a orchestrat, alături de Laura Codruța Kovesi, fabricarea mai multor dosare politice.
Florian Coldea: „O singură observație în ceea ce o privește pe doamna Laura Codruța Kovesi. Personal, în nicio imprejurare, nu am luat la cunoștință de vreo activitate care să fie infracțiune și nici la nivelul instituției nu am obținut niciun fel de informații despre infracțiuni sau posibile date în acest sens”.
Coldea și statul paralel
Florian Coldea: „Eu nu înțeleg această sintagmă. Eu mă pot referi doar la statul vertical, pe care l-am servit. Aceste demersuri, care observam că merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme într-o adevărată vânătoare de vrăjitoare”.
Un alt episod controversat din cariera lui Coldea este scandalul creat în jurul lucrării sale de doctorat. Imediat ce în spațiul public au apărut acuzații de plagiat, singura copie a dispărut misterios, după ce a fost împrumutată de la Biblioteca Națională de Biblioteca Universității Politehnica, dar niciodată nu a mai fost returnată.