Evenimentul Zilei > Actualitate > Pământul s-a zguduit din nou. Cutremur de 6,1 grade. 20 de persoane au fost rănite. UPDATE
Pământul s-a zguduit din nou. Cutremur de 6,1 grade. 20 de persoane au fost rănite. UPDATE

Pământul s-a zguduit din nou. Cutremur de 6,1 grade. 20 de persoane au fost rănite. UPDATE

Un puternic cutremur de pământ s-a produs în Japonia, la Tokyo, afectând atât capitala cât și zonele limitrofe.

UPDATE: Aproximativ 20 de persoane au fost rănite în cutremurul din Tokyo. Între răniți se numără și o pasageră care a căzut şi s-a lovit la cap în momentul în care un tren s-a oprit brusc, potrivit poliţiei şi pompierilor. De asemenea, au fost consemnate mai multe situații de țevi sparte, care au provocat întreruperi în alimentarea cu apă. În aproximativ 250 de gospodării din capitala Japoniei au fost înregistrate pene de curent. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită.

Autoritățile au revizuit magnitudinea seismului de la 6,1, în baza măsurătorilor inițiale, la 5,9.


Cutremurul care a cărui magnitudine a fost estimată, după măsurătorile preliminare, la 6,1 grade, s-a produs joi seara. Anunțul a fost făcut de postul public de televiziune NHK.

Cutremurul s-a produs la ora 22:41 p.m. (13:41 GMT). Specialiștii în seismologie au stabilit că seismul a avut un nivel de „5 plus” pe scala seismică a Japoniei. Potrivit Agenției de Meteorologie din Japonia, la o asemenea intensitate se așteaptă să se producă anumite daune la imobile și pene de curent.

Conform analizelor, seismul a avut epicentrul în nord-vestul prefecturii Chiba, la est de capitala Tokyo.

Autoritățile au luat măsuri pentru evitarea accidentelor

După acest cutremur din Tokyo, circulaţia pe mai multe linii ale trenului de mare viteză a fost întreruptă pentru a evita alte probleme. Potrivit postului public de televiziune japonez, nu există pericol de tsunami.

De asemenea, nu au fost anunțate, în primele ore după seism, persoane rănite sau daune, însă locuitorii au fost avertizaţi asupra riscului de producere a unor posibile replici.

Japonia se afla la convergenţa a patru plăci tectonice, și este predispusă la activitate seismică destul de puternică. În țară sunt peste o sută de vulcani activi care sunt cauza unor mișcări seismice.

Un alt cutremur s-a produs în Pakistan

Un alt cutremur, cu magnitudine de 5,7 grade, s-a produs în Asia, în sudul Pakistanului, în cursul dimineței de joi, 7 octombrie. În urma seismului au murit cel puțin 20 de oameni au murit, iar alți 200 au fost răniți. Printrre morți se numără și o femeie cu șase copii.

„Primim informaţii că 20 de persoane au murit în urma cutremurului. Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare”, a declarat ministrul de Interne al provinciei Baluchistan, Zia ullah Langau, conform Reuters.

Cutremurul, cu magnitudinea 5,7 s-a produs la o adâncime de 20 km, la 22:01 GMT (joi, ora locală 03:01), potrivit Institutului seismologic american USGS. Acesta a produs mai multe alunecări de teren, iar mai multe case au fost avariate.