Evenimentul Zilei > International > Pământul nu mai are răbdare cu oamenii. Răzbunarea va fi cruntă și ar putea duce la dispariția speciei
Pământul nu mai are răbdare cu oamenii. Răzbunarea va fi cruntă și ar putea duce la dispariția speciei

Pământul nu mai are răbdare cu oamenii. Răzbunarea va fi cruntă și ar putea duce la dispariția speciei

Un foarte cunoscut ecologist a avertizat că Pământul nu mai are capacitatea de-a se regenera, așa cum a făcut-o în trecut, iar problemele vor fi uriașe.

Renumitul ecologist James Lovelock a crezut mult timp că Pământul se autoreglează la fel ca un organism viu.

Teoria sa Gaia, numită după zeitatea greacă cu același nume, care reprezintă personificarea Pământului, sugerează că mediul planetei noastre se ajustează de la sine ca răspuns la abuzurile suferite din partea omenirii.

Sistemul de autoreglare al Pământului ar putea să curețe omenirea

Și, având în vedere modul îngrozitor în care ne tratăm mediul înconjurător, Gaia este pe cale să se întoarcă cu o răzbunare, avertizează Lovelock, în vârstă de 102 ani.

În timp ce acest tip de argument poate suna puțin ca intriga din „Avatar”, acțiunile noastre aruncă în aer procese care ne-au precedat cu mult timp în urmă. Iar asta înseamnă că trebuie să acționăm chiar acum – sau să fim pregătiți pentru consecințe grave.

Lovelock susține că temperaturile de la suprafața planetei noastre au fost modulate timp de miliarde de ani „datorită Gaiei: păduri, oceane și alte elemente din sistemul de reglare al Pământului, care au menținut temperatura la suprafață destul de constantă și aproape optimă pentru viață”.

Dar omenirea a dat peste cap această formulă atent echilibrată în mod substanțial. „Două acte de genocid – sufocarea cu gaze cu efect de seră și defrișarea pădurilor tropicale – au provocat schimbări la o scară nemaiîntâlnită de milioane de ani. Intrăm într-o epocă a căldurii, în care temperatura și nivelul mării vor crește deceniu după deceniu, până când lumea va deveni de nerecunoscut”, a avertizat ecologistul.

Este nevoie de centrale nucleare, a spus ecologistul

El a ajuns la o concluzie surprinzătoare: „Trebuie să construim mai multe centrale nucleare pentru a depăși această situație, deși ecologiștii vor trebui mai întâi să treacă peste temerile lor exagerate legate de radiații”, a mai spus ecologistul, conform futurism.com.

În acest context apocaliptic, Lovelock a vorbit și despre pandemia de coronavirus. „Virusul, COVID-19, ar putea foarte bine să fi fost un feedback negativ. Gaia va încerca mai mult data viitoare cu ceva și mai urât.”

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.