Pamantul este în pragul unei noi extincții în masă. Uite ce pericol ne așteaptă

Pamantul este în pragul unei noi extincții în masă. Uite ce pericol ne așteaptă

Dispariţia dinozaurilor şi a trei sferturi dintre plantele de pe Terra, acum 66 de milioane de ani, a fost a cincea extincţie în masă care a afectat planeta. Oamenii de ştiinţă cred că ne apropiem de o catastrofă cu un impact similar.

Primele forme de viaţă de pe planeta noastră au apărut acum cel puţin 3.5 miliarde de ani. De atunci, vieţuitoarele de pe Pământ au trecut prin cel puţin cinci extincţii în masă, evenimente care au dus la dispariţia celor mai multe dintre speciile existente, dar şi zeci de alte catastrofe de o mai mică amploare. Dispariţia dinozaurilor a fost ultima de o asemenea anvergură, dar oamenii de ştiinţă cred că ne îndreptăm către o a şasea extincţie în masă, relatează Business Insider. 

Primul eveniment de aceast gen identificat de cercetători a avut loc acum 440-450 de milioane de ani, la sfârşitul Ordovicianului, a doua perioadă a Paleozoicului, urmată de Silurian. Extincţia din Ordovician-Silurian prezintă două vârfuri, la un milion de ani diferenţă, în urma cărora au dispărut 27% dintre familii, 57% dintre genuri şi între 60% şi 70% dintre speciile de pe Terra. Se pare că cele două evenimente coincid cu începutul şi sfârşitul unei ere glaciare, o combinaţie între răcirea globală şi scăderea nivelului mărilor fiind determinantă în declanşarea catastrofei. Marea majoritate a vieţii de pe Pământ trăia în oceane la acea vreme, aşa că vieţuitoarele marine au fost cele mai afectate.

Extincţia de la sfârşitul Devonianului, de acum 360-375 de milioane de ani, aproape de începutul Carboniferului, a fost cauzată de două sau mai multe evenimente care au avut loc într-o perioadă care a durat între trei şi douăzeci de milioane de ani.  Acestea au condus la dispariţia a 19% dintre familii, 50% dintre genuri şi 70% dintre speciile de pe Terra. Probabil declanşată de anoxia oceanelor, dispariţia oxigenului din apă, la rândul ei cauzată de răcirea globală sau de vulcanism, această extincţie se pare că a afectat aproape exclusiv vieţuitoarele marine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Catastrofa cu cel mai mare impact a avut loc la tranziţia dintre Permian şi Triasic, acum 251 de milioane de ani, marcând sfârşitul erei Paleozoice şi începutul Mezozoicului. O serie de evenimente au dus la dispariţia a 96% dintre speciile de vieţuitoare marine şi 70% dintre vertebratele de pe uscat, fiind şi singura extincţie cunoscută a insectelor. Din cauza pierderilor de amploare, viaţa de pe Pământ a avut nevoie de mai mult de zece milioane de ani pentru a reveni la normal. Extincţia din Permian-Triasic a avut mai multe faze, care au început cu schimbări climatice şi au culminat cu un eveniment catastrofal, posibil impactul planetei cu un bolid, vulcanism extrem ori încălzirea apelor oceanelor care a dus la eliberarea unor cantităţi mari de metan. Citește continuarea pe Mediafax.ro