Palmă pentru Rusia. Lovitura pe care Putin nu a anticipat-o!

Palmă pentru Rusia. Lovitura pe care Putin nu a anticipat-o!

Arabia Saudită a intrat masiv pe piața cu petrol, fapt ce a pus Rusia în impas, în ceea ce privește războiul prețurilor dintre cele două țări.

Pe piața cu petrol, Arabia Saudită a intrat cu prețuri care pornesc de la minime de 25 de dolari pe baril, sperând, astfel, să scape de concurența rusă. Saudiții trimit un val consitent de țiței către Europa, continent apovizionat în mod tridițional de Rusia.

Arabia Saudită va oferi rafinăriilor din regiune tripul volumului primit de obicei din partea Rusiei, motiv pentru care piața europeană a fost transformată într-un „front” pentru bătălia petrolieră dintre Moscova și Riad.

Preţurile petrolului au scăzut la jumătate de la începutul acestui an, din cauza impactului avut de epidemia de coronavirus asupra cererii şi după ce Rusia şi OPEC nu au reuşit să ajungă la un nou acord pentru reducerea livrărilor de ţiţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, saudiții va mai încerca să înlocuiască petrolul rusesc și pentru cumpărătorii indieni și chinezi. Presată de Arabia Saudită în acest context, Rusia a anunțat că nu are de gând să se ajeze la masa negocierilor, în vreme ce Riadul a provitat de pandemia de coronavirus și a reacţionat prin creşterea la un nivel record a livrărilor. Alexandr Novak, ministrul rus al Energiei, a afirmat, vineri, că Rusia nu consideră momentan că ar avea motive pentru a reveni la discuţiile cu partenerii săi din cadrul OPEC+ şi că are capacitatea să facă o majorare modestă a livrărilor de petrol, cu 200.000 de barili pe zi, din luna aprilie.

Petrolul rusesc Urals a fost oferit la preţuri uşor peste 30 de dolari pe baril, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Piața a reactionat corect la așteptările ca noul coronavirus să reducă cererea de petrol cu 2-3 milioane de barili pe zi, cel puțin timp de câteva săptămâni, și ca Rusia și Arabia Saudită să crească producția cu cel puțin 2 milioane de barili pe zi.

Acest lucru va crea stocuri imense, de 100-150 de milioane de barili pe lună”, a declarat Michael Lynch, președintele Strategic Energy & Economic Research.

Mai mult, petrolul american West Texas Intermediate cu livrare în aprilie a crescut, vineri, cu 0,7%, la 31,73 dolari pe baril, în timp ce petrolul Brent a avansat cu 1,9%, la 33,85 dolari pe baril.

Pe ansamblul săptămânii, petrolul WTI a pierdut 23%, iar petrolul Brent 25%, acestea fiind cele mai mari scăderi săptămânale din decembrie 2008, potrivit Dow Jones Market Data.