Editura Evenimentul si Capital

„În politică sunt ȘAHIȘTI, POKERIȘTI și TABLAGII!” La șuetă cu Theodor Paleologu, unicul urmaș al unei familii de boieri

Junelui Paleologu îi place să pozeze în boier. De fapt, e doar un cosmopolit modern FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 4 Comentarii | 4788 Vizualizari

Unicul fiu al lui Alexandru Paleologu a uitat să menționeze generalii. În rest, a spus cam tot ce are pe suflet. Îl doare la bască de faptul că a fost exclus din PNL, dar nu exclude nimic pe viitor. Îi place de Orban și nu dă doi bani pe Bușoi

La prima vedere pare ușor efeminat. Graseiază ca o demoazelă alintată și îți inspiră imaginea arhetipului masculin care duce și gunoiul îmbrăcat la costum și cravată. În fapt, e mai bărbat ca mulți alții. Spre deosebire de majoritatea clasei politice, el s-a născut cu politica în ADN. Poate de asta a avut curajul să-și pună în cap toți liderii partidului pe listele căruia a intrat în Parlament. Are carte cât un cvartal dintr-o zonă bună și numai la școli unde pilele nu s-au inventat. A fost ministru și ambasador la vârsta la care alții încă mai merg la agățat prin cluburi. La 44 de ani are maniere de boier de viță veche. Este ultimul vlăstar autentic al vechii boierimi românești. Îl cheamă Theodor Paleologu și taică-său, Conu Alecu, a fost ultimul mare liberal.

„Destinul omenirii stă și pe umerii mei!”

Vila în care stă Theodor Paleologu, de pe strada Armenească, este casa în care a trăit celebrul său genitor. Dacă scoți din decor obiectele de uz casnic moderne, imobilul arată ca acum 100 de ani. Mobilierul vechi, dar trainic și bine întreținut, biblioteca într-o dezordine savantă, tablourile din care te privesc, curioși, boieri și boieroaice dintr-o lume apusă și decorațiuni la modă acum un veac te transpun într-o epocă în care politica o făceau doar domnii. Junele Paleologu e îmbrăcat acasă de parcă ar merge la Ateneu, la o serată muzicală. Se simte încărcătura de „globule albastre” din sângele său. O fi fost greu să fii unicul fiu al lui Alexandru Paleologu? Presiunea a fost mare? Urmașul marelui filozof se face mic: „Da și nu! Nu, în sensul că autoritatea sa era una molcomă, una soft... Dar era foarte permisiv în această liberalitate care a creat în mine un simț puternic al responsabilității”. Face o pauză și râde: „Am simțit de mic că destinul omenirii stă și pe umerii mei. Aoleu, cum am zis! Să nu râdă lumea...”.


FOTO: Paleologu jr și-a făcut facultate la el acasă FOTO: ARHIVA PERSONALĂNu e angajat și trăiește din filozofie

Boierul modern spune că a fi fost fiul lui Conu Alecu a însemnat foarte mult și pentru că a avut și alți iluștri înaintași: „A fost Mihail Paleologu, bunicul lui tata, fost procuror general al României. Am fost fascinat de el! Și au mai fost figuri masculine remarcabile în familie...”.

Copil făcut la bătrânețe, Theodor Paleologu a avut parte de o educație și o atenție paternă deosebită din partea eruditului său tată. „Primele lucruri citite au fost Schițele lui Caragiale. Vedeți, eu n-am citit foarte repede. Abia pe la șapte-opt ani am început... Caragiale a fost prima mea pasiune și am început să-l imit”. Pe masă, în fața sa, e ultima sa lectură: Ecleziastul, cu o carte de vizită pe post de semn de carte. A terminat Liceul German din București, Ecole Normale Superieure din Paris și Universitatea Sorbona – pentru studii aprofundate în filozofie și e doctor în științe politice la două universități, una franțuzească și una din Munchen. Se mai poate trăi doar din filozofie astăzi? Își aranjează nodul de la cravată: „Păi, eu trăiesc din filozofie, pe cont propriu, că nu sunt angajat nicăieri. Și întrețin o casă întreagă cu patru guri!”. De fapt, ține cursuri la el acasă. O singură întâlnire costă 50 de lei și un curs are șase: „Da’ mai acord și burse tinerilor merituoși!”.

Sărăcit de comuniști și de Brătianu

Theodor Paleologu a locuit în Germania, Franța și Statele Unite. Câte cetățenii are? Se destinde: „Două! Română și franceză. Aveam un dosar beton, în ’95, când am luat-o. Aveam și căsătoria cu o franțuzoaică și dosar bun și pile!”. „A fost unul din ultimele acte semnate de Mitterand, în mai ,95. Asta e moștenirea lui!”, râde diplomatul. Cât de bogat este Theodor Paleologu? Conu Alecu i-a lăsat un imens bagaj cultural. Dar cel material? Oamenii ar fi curioși să știe ce avere a moștenit... Se stingherește: „Cea materială nu e foarte mare. Familia noastră a pierdut enorm după exproprieri, dar nu neapărat după cele făcute de comuniști, ci și de cele făcute de Brătianu după Primul Război Mondial!”. Spune că în afară de casa de pe Armenească, mai are 45 de hectare agricole: „E o mică particică dintr-o mare moșie. Am avut și retrocedări, dar foarte puține. Am avut noroc că această casă a scăpat de naționalizare”.

N-are permis de conducere și ține la siluetă

Modest, spune că merge cu transportul în comun: „Am cartelă, că n-am permis și nu conduc. Mă mai duce prietena mea cu mașina”. Zice că a renunțat la bicicletă, că nare unde s-o țină. Se alintă, că vila e imensă. În condițiile astea își face singur piața, sau are ajutoare? Vorbește despre el la persoana a III-a: „Pe Paleologu îl plictisesc cumpărăturile. Singurele magazine în care intră sunt librăriile și stă mult în ele”. Recunoaște că habar n-are cât costă o pâine: „Nu știu… Câțiva lei… Da’ io mănânc o pâine «bio», mai scumpă”. Ține la siluetă: „Mânânc puțin, să nu mă îngraș”.


FOTO: Fiul lui Conu Alecu a fost ambasadorul României la Curtea Regală din Copenhaga FOTO: ARHIVA PERSONALĂCTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2


Tag-uri: Paleologu, PNL, Theodor, AlecuStirile zilei

Alte articole din categoria: Suete de colectie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI