Autorităţile din Bucureşti ar trebui să ia în calcul ideea interzicerii cerşetoriei, după modelul francez, este de părere vicepreşedintele PDL Toader Paleologu.
După ce autorităţile franceze au interzis cerşetoria pe Champs-Élysées, tânărul aspirant la fotoliul de primar al Capitalei crede că şi la Bucureşti ideea ar trebui luată în calcul. "Cu privire la interzicerea cerşetoriei putem medita chiar şi la Bucureşti pentru că este o problemă gravă în anumite părţi. Şi poate că nu ar fi rău să se gândească şi autorităţile locale din Bucureşti', a afirmat Paleologu, citat de Agerpres. Paleologu crede că sunt justificate afirmaţiile ministrului francez de Interne, Claude Gueant, cu privire la faptul că 10% din infractorii din Paris sunt cetăţeni români, în cea mai mare parte cerşetori, aceeaşi problemă întâlnindu-se şi în multe zone ale Bucureştiului. "Această declaraţie a ministrului de Interne se bazează pe nişte statistici, din păcate, înţeleg eu, reale, nu sunt cifre trucate. Ar trebui să ne punem o serioasă problemă înainte de a protesta ca nişte cocoşi vexaţi, este o reală problemă cu care ne confruntăm cu toţii şi, din păcate, şi partenerii noştri din UE", a spus el. Baconschi cere românilor din Franţa să apere imaginea României Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat că nu toţi cetăţenii români din Franţa sunt în vizorul autorităţilor franceze, ci numai aceia ce practică cerşetoria sau săvârşesc alte infracţiuni şi România trebuie să conlucreze la dezmembrarea acestor reţele, pentru că a cerşi pe Champs-Elysees dăunează şi imaginii ţării.
"Trebuie să conlucrăm cu francezii pentru ca aceste reţele de cerşetorie să fie dezmembrate. De aceea, am trimis la Paris 18 poliţişti, cooperarea poliţienească a fost apreciată şi de domnul ministru (de interne - n.r.) Gueant, vom trimite şi un magistrat şi trebuie să fim atenţi, pentru că în definitiv a cerşi pe Champs-Elysees în numele României nu este un element care ne face cinste. Trebuie să fim cu toţii, şi ca opinie publică, gata să descurajăm aceste lucruri şi să nu le identificăm cu România', a afirmat ministrul Baconschi.
Pe de altă parte, el a subliniat că este împotriva oricărei tentaţii din partea unor politicieni francezi de a-i stigmatiza pe români ca atare, arătând că generalizările nu trebuie acceptate, mai ales în Franţa, unde comunitatea românească este compusă din foarte multe personalităţi respectate şi recunoscute în domenii de vârf.
Baconschi a arătat că şi asociaţiile românilor din Franţa trebuie să se mobilizeze şi să conteste "eventuale derapaje ale unor politicieni" în acest sens. Reacţiile celor doi vin după ce luni, ministrul de Interne francez, Claude Guéant, a prezentat un plan de luptă împotriva cerşetoriei, ocazie cu care a menţionat că 10% dintre persoanele reţinute şi care ajung în faţa tribunalelor pariziene sunt cetăţeni români, jumătate dintre ei fiind minori.
Prefectul de poliţie al Parisului a interzis, începând de marţi, cerşetoria pe bulevardul Champs-Élysées, o măsură ce vizează în primul rând grupurile de cerşetori originari din România, mulţi dintre ei minori, organizaţi de reţelele mafiote care au pus stăpânire pe anumite sectoare şi pe transportul public din capitala Franţei, a semnalat cotidianul Le Figaro.