Potrivit stenogramelor DNA, oficiali din Guvern s-au dat peste cap să-i rezolve doleanțele lui Adrian Duicu. Baronul PSD de Mehedinți conducea județul cu mână de fier, iar de frica lui știau afaceriștii și subordonații.
Arestarea puternicului baron PSD, Adrian Duicu (43 de ani), președinte al Consiliului Județean Mehedinți, acuzat de corupție, cutremură Guvernul. Potrivit stenogramelor din dosarul DNA, politicianul şi-a folosit influența chiar din cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra șefului Poliției Române, Petre Tobă. Miza era numirea șefului Poliției Mehedinți, comisarul-șef Ștefan Ponea, într-o structură de conducere din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Totul s-a întâmplat pe 13 iunie 2013. „Mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”, îi transmitea Duicu lui Doru Dumitrescu, adjunct al secretarului de stat din MAI. Potrivit DNA, Tobă s-a prezentat, în acea zi, la Guvern, la solicitarea primului- ministru. După întâlnirea cu şeful poliției, Duicu l-a asigurat pe Ponea de reuşită: „Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dumneavoastră”. Duicu trăgea sforile să o transfere la DNA sau Parchetul General pe soția şefului Poliției Mehedinți, procuroarea Elisabeta Ponea.
„Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până te hotărăști tu să pleci de acolo și i-am spus: nu pleacă acum de aicea... Știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo... deci e absolut OK, o să urmeze treaba aia cât de curând, cealaltă zic, ceea ce te interesează cel mai mult”, explica telefonic Duicu, cum este cu influența în Guvern. După întâlnire, baronul l-a sunat şi pe Doru Dumitrescu, căruia i-a explicat cum a fost posibilă discuția cu Tobă: „l-a chemat acolo șeful ăl mare, l-a chemat acolo la Guvern, și-a venit acolo, OK”.
„Dacă nu rezolvați, nu mai stați niciuna pe niciunde!”
Alte stenograme din propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA arată modul în care Adrian Duicu conducea cu mână de fier subordonații şi aranja licitațiile publice. Era vorba de favorizarea unei firme la atribuirea unui contract dat de Spitalului Județean de Urgență (SJU) Drobeta Turnu Severin. Atunci când Doina Boruga, manager al SJU, şi Daniela Popescu, director al direcției economice din cadrul CJ Mehedinți nu au respectat ordinele, Duicu le-a amenințat că „dacă nu rezolvă problema... nu mai stați niciuna pe niciunde”. Ambele fuseseră promovate în funcții de baronul PSD.
Taxa de „urare”
Acelaşi comportament l-a avut Duicu atunci când i-a dat o listă de funcționari publici lui Adrian Bidilici, director al unei televiziuni locale, pentru a cere bani de „urări” la TV. Taxa de urare era de 600 de lei. „Ești pe lista neagră...lista este de la împărăție, de la Dumnezeu”, i-a transmis Bidilici unui funcționar care nu voia să dea banii. Într-o altă convorbire, Duicu îi explica lui Bidilici cum să lucreze: „Nu faceți altceva, duceți-vă, omorâți-i cu banii şi luați-vă banii”.
Discuțiile corupției
Duicu a fost interceptat atunci când discuta cu diferiți directori pentru a face angajări sau controale la firme rivale. El a vorbit cu Ioan Moldoveanu, director al Direcției regionale Vamale Timişoara, să-l detaşaze pe Sorin Rolea în biroul vamal Porțile de Fier I, sau cu Gheorghe Constantin, edilul oraşului Drobeta Turnu Severin, pentru a-l angaja la Primărie pe Florin Feraru. Duicu a făcut presiuni asupra comisarului de la Garda de Mediu, Cătălin Tutilescu, și inspectorului Adrian Drăghici, de la Apele Române, pentru a închide o societate controlată de un rival politic.
În fața judecătorului: „Nu știu d’astea!”
Când a fost dus la mandat, Duicu a explicat că, atunci când a spus „Șeful ăl mare”, s-a referit la Vlad Stoica, șeful Cancelariei Primului Ministru. El a recunoscut întâlnirea cu Tobă, dar a arătat că nu știe cine l-a chemat în Cancelarie. Despre SMS-ul trimis, „mă duc la premier dimineață...”, el a declarat judecătorului că „nu știe ce a vrut să zică”. Fostul ministru de Interne Radu Stroe a declarat, ieri, că nu își amintește de vreo întâlnire în cabinetul lui Victor Ponta în care să se fi discutat despre numirea șefului IPJ Mehedinți. „Noi am avut mai multe întâlniri, nimic pe acest subiect, nimic”, a spus Stroe. Întrebat de presă dacă a avut o discuție cu șeful Poliției Române despre nominalizarea lui Ponea, Victor Ponta a răspuns: „Nu, nu cred”.
Comisarul care se folosea de numele surorii
Adrian Duicu voia să-l mențină pe Ştefan Ponea, şef al Poliției Mehedinți, pentru că acesta i-a promis că-l ajută cu rezolvarea unui dosar în instanță, potrivit DNA. Era vorba de procesul în care ANI l-a găsit pe baronul PSD în incompatibilitate. Sora comisarului este Adina-Georgeta Calotă-Ponea, șefa Secției de Contencios Administrativ Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, chiar secția unde se judeca dosarul lui Duicu.
Cu o zi înaintea ultimului termen, pe 13 mai 2013, Ponea se pregătea să plece în străinătate, dar i-a transmis lui Duicu: „Nu vă faceți nicio problemă, eu am lăsat lucrurile puse la punct peste tot”. Duicu l-a sunat, pe 14 mai, de pe telefonul secretarei pe Ponea și l-a întreabat dacă „totul este în regulă”. „Da, da, este foarte bine,” a venit răspunsul. Curtea de Apel Craiova amânase pronunțarea pe 21 mai 2013. Pe 18 mai 2013, Duicu revine cu un apel: „Săptămâna viitoare e vreme bună acia?”. „Păi, da”, a răspuns Ponea. În ziua pronunțării, Duicu insistă: „E vreme frumoasă pe acia, nu?...sper să fie frumoasă şi pe acia, dracu’ că nu ştiu nimic”. Ponea l-a liniștit: „E frumos, o să fie vreme frumoasă”.
Pe 21 mai 2013, Duicu a câștigat procesul cu ANI, iar acum dosarul se află la Curtea Supremă în faza de recurs. Judecătorul care a decis arestarea lui Duicu şi Ponea a arătat că: „Inculpatul Ponea, șef al Poliției Județene, a înțeles să acceadă în funcții de conducere la nivel central nu pe căi licite, examene, concursuri, ci prin traficarea propriei surori, judecătoare, cerând în același timp funcții la București și pentru soția sa, procuroare.”
Magistratul a mai arătat că ancheta în acest dosar a fost demarată în baza unor mandate pe siguranța națională, emise în februarie şi august 2013. De asemenea, în ședința de judecată, Duicu a recunoscut toate interceptările lecturate în fața sa.