Palatul Justiției din Craiova, construit cu bani furați de la firme private

O firmă din Constanța, fără niciun angajat, a subcontractat o parte din lucrări și ar fi făcut plăți cu cecuri fără acoperire

SC Mașini Hibrid Construct SA Constanța este firma care ar fi înșelat atât de firmele contractate să execute lucrări la Palatul Justiției, cât și de zeci de oameni pe care i-ar fi angajat „la negru”. Societatea respectivă a efectuat lucrări în subantrepriză la noua clădire din curtea Tribunalului Dolj, de pe strada Brestei nr. 12, unde se ridică Palatul de Justiție, ce va găzdui atât instanța menționată, cât și Curtea de Apel Craiova.

În luna octombrie 2014, firma craioveană OLTHIZ CONREP SRL a fost contractată de către firma din Constanța – Mașini Hibrid Construct SA, pentru a efectua lucrări speciale de termoizolație și hidroizolație la fundația Palatului de Justiție din Craiova. De bună credință, administratorul firmei craiovene a încheiat un contract de prestări servicii – nr. 1090/10.10.2014 cu SC Mașini Hibrid Construct SA. Firma craioveană a oferit execuția lucrărilor pentru suma de 64.109, 79 lei.

FOTO: Biletele de ordin nu aveau acoperire în bancă, susține administratorul firmei păgubite

„Biletele nu aveau acoperire”

OLTHIZ CONREP SRL a efectuat lucrările conform contractului, iar după recepție a emis documente de plată cum era legal. Firma constănțeană a emis bilete la ordin pentru o parte din valoarea lucrărilor. Când a trebuit să încaseze banii, administratorul SC OLTHIZ CONREP SRL, Gheorghe Duduială, a înmărmurit. „Zero lei! Fiind vorba de lucrări la Palatul Justiției nuți mai pui întrebări dacă aici vor lucra firme mafiote. Noi ne-am făcut treaba de bună credință și am recepționat lucrarea așa cum era trecut în contract. Apoi am emis facturi și ni s-au eliberat bilete la ordin. Când am mers în bancă, am constatat cu stupoare că biletele nu aveau acoperire bancară”, a declarat, pentru EVZ, Gheorghe Duduială.

Omul este extrem de supărat, mai ales că a suferit o operație pe cord înainte de a începe această lucrare. „Cum să construiești, domnule, ditamai Palatul de Justiție cu bani furați de la firme oneste? Am rămas cu angajații neplătiți”, se plânge administratorul OLTHIZ CONREP SRL.

Costurile

Clădirea care va găzdui Palatul de Justiție, în care vor activa două instanțe importante, este aproape gata. Beneficiarul lucrării este Ministerul Justiției, iar valoarea proiectului este de 46,3 milioane de lei, din fonduri de la Banca Mondială. Antreprenorul general este firma Bog’Art, cu sediul pe strada Ion Brezoianu nr. 27, București. Lucrările au început în 2014 și vor fi finalizate în 2016. ITM Dolj a descoperit trei dintre subcontractori, care lucrează la Palatul Justiției, cu zeci de oameni care ar fi lucrat „la negru“. Administratorii firmelor s-au ales cu plângeri penale la Parchet. Una dintre firmele care ar fi angajat la negru este chiar SC Mașini Hibrid Construct SA Constanța. 15 doljeni acuză că au fost disponibilizați abuziv de firma constănțeană și că nu li s-au plătit banii pentru munca prestată.

„Am depus toate eforturile”

La firma SC Mașini Hibrid Construct SA Constanța, asociați sunt, potrivit Registrului Comerțului, Daniel Constantin, care deține 70% din acțiuni și este și administratorul firmei, și Andrei Cornel Ilin, care deține 30% din acțiuni.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în bilanțul publicat pe anul trecut, firma respectivă nu figura nici măcar cu un angajat în evidențe. După zeci de telefoane date, firma din Craiova s-a ales cu un răspuns halucinant, semnat „cu stimă”

„Subscrisa SC Mașini Hibrid Construct SA, cu sediul în Constanța, strada Pictor Nicolae Grigorescu, nr.16, reprezentată legal prin Daniel Constantin, vă supunem atenției- recunoaștem debitul restant în sumă de 64.109,79 RON și ne cerem scuze că nu am putut respecta angajamentul de plată însă, la rândul nostru, am avut promisiuni de plată de la clienții noștri și am fost amânați la încasare (...). Înaintăm rugămintea de a ne acorda un termen de plată suplimentar astfel încât în intervalul 06.04.2015-20.04 2015 să ne putem îndeplini angajamentul de plată promis”’, semnează Daniel Constantin, reprezentant SC Mașini Hibrid Construct SA, care nu a putut fi contactat de EVZ.

Gheorghe Duduială spune că au trecut patru luni de atunci, iar firma constănțeană nu a dat niciun semn că ar avea de gând să trimită banii: „Nici nu mai răspund la telefon. A vorbit executoarea care ne-a spus că nu are ce să execute. Noi am acționat firma în instanță și avem biletele investite cu formulă executorie”.

„Am plătit lucrările”

Maria Chira, directorul economic al firmei Bog’Art - firmă care este antreprenorul general al lucrărilor de la Tribunalul Dolj a declarat că firma a efectuat plățile către Mașini Hibrid Construct SA: „Am plătit lucrările efectuate în acel perimetru la care faceți referire. Firma Mașini Hibrid trebuie să își gestioneze problemele cu angajații. Nu este problema noastră“.