Palatul Culturii din Sighetu Marmaţiei, retrocedat

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), Anca Opre, a înmânat, astăzi, episcopului ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustinian Chira, decizia de retrocedare către episcopie a Palatului Culturii din Sighetu Marmaţiei, relatează Mediafax.

Anca Opre a declarat că a dorit să repare „o nedreptate” care s-a comis în urmă cu 60 de ani, când clădirea a fost preluată abuziv de autorităţile comuniste. „Acest act reprezintă un gest firesc de reîntoarcere în favoarea foştilor proprietari a acestui imobil cu o valoare simbolică deosebită atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului”, a spus președintele ANRP.

Autorităţile comuniste au preluat Palatul Culturii în anul 1949, în baza unui decret nepublicat în Monitorul Oficial, prin revocarea donaţiei făcute de o familie de grofi din Sighetu Maramţiei către episcopie şi care a privit Palatul Culturii.

Anca Opre a spus că nu au existat motive întemeiate sau o clauză care să permită revocarea donaţiei, astfel încât era firesc ca retrocedarea să aibă loc imediat după ce Episcopia a făcut demersuri de dobândire a imobilului, în urmă cu mai mulţi ani.

Preşedintele ANRP a adăugat că, în prezent, comisia specială de retrocedare are în lucru situaţia mai multor imobile, printre care Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov. Oprea a spus că vrea să restituie acest imobil Bisericii Ortodoxe Române într-un timp cât mai scurt timp.

Viceprimarul muncipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a declarat că Palatul Culturii se află în administrarea municipalităţii, care chiar are în derulare un proiect de reabilitare a clădirii, în valoare de trei milioane de euro.

„Este un proiect aflat deja în derulare, iar noi am cheltuit deja o parte din fonduri. În plus, există o finanţare transfrontalieră privitoare la proiectarea lucrărilor de reabilitare în sumă de 30.000 de euro, care ar putea fi afectate. Sper să găsim înţelegere, pentru că proiectul de reabilitare este necesar, clădirea fiind construită în anul 1912. Poate chiar vom putea să iniţiem discuţii cu reprezentanţii Episcopiei pentru cumpărarea de către municipalitate a Palatului Culturii", a declarat Nemeş.

Palatul Culturii figureză pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii şi Cultelor.