Purtătorul de cuvânt al Guvernului dorește să „frigă”, să „omoare” și să „execute electric” ziariștii. Premierul Ponta suține că nu știa.
Fostul angajat al lui Dan Voiculescu, transferat în Executiv, sociologul Mirel Palada, folosește tot mai frecvent un limbaj violent, la un nivel la care nici Mircea Badea nu a ajuns. Badea le-a urat unor jurnaliști „Mori, porcule!”, dar nu a descris niciodată, cu sadism, torturile la care visează Palada.
Frigem purceluși antiguvernamentali
„Privim cu plăcere cum vă zvârcoliți”
Zaharescu, pedepsit cu exilul la Cape Town
Și predecesorul lui Palada în poziția de purtător de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a execelat prin gafe și, în consecință, a fost trimis consul la Cape Town, în Africa de Sud, deși nu avea nicio pregătire diplomatică. Totuși, Zaharescu nu era agresiv cu presa, preferând să declare: „Nu știu ce să vă răspund!”. În decembrie 2012, solicitat să aducă lămuriri asupra deciziei Guvernului de a schimba în regim de urgență Legea audiovizualului, Zaharescu a spus: „Ce aș putea să vă răspund la asta?”. În urma insistențelor, Zaharescu a ajuns la o concluzie: „Nu vă pot răspunde la așa ceva”. El s-a dovedit a fi complet depășit de fiecare dată când trebuia să explice chestiuni tehnice. De exemplu, în iarna lui 2012, Zaharescu s-a contrazis cu ministerul de Externe în ceea ce privește dreptul de vot al românilor aflați în tranzit în diferite state. MAE i-a explicat că doar cei care au domiciliul în străinătate pot vota la ambasade sau consulate. Cu toate aceste gafe, Zaharescu a fost numit, de Guvernul Ponta, în CA al E.On Gaz.
„Sunt aici pentru a vă ajuta”
Lumea purtătorilor de cuvânt din Europa, SUA sau alte părți ale lumii are nenumărate exemple de comunicatori bine pregătiți. Un exemplu este James Hagerty, fost reporter la New York Times, purtător de cuvânt al președintelui Dwight D. Eisenhower (1953-1961). „Vreau să vă spun de la început că n-am de gând sa fac diferențe între jurnaliști și nu o să ofer exclusivități despre președinte și Casa Albă. Când o să vă spun „nu știu”, înseamnă că nu știu, când spun „nu comentez” înseamnă că nu voi discuta despre asta, nimic mai mult. Sunt aici pentru a vă ajuta să obțineți informații”, a explicat el. În 1955, președintele a suferit un infarct și a fost operat anul următor, iar Hagerty a făcut cunoscute veștile într-o manieră calmă și profesionistă. Felul în care a manageriat cele două crize i-au câștigat și mai mult respect din partea jurnaliștilor.