Evenimentul Zilei > International > Pacea din Kosovo e amenințată: Atacuri cu gaze lacrimogene, pietre și grenade asurzitoare. „Tinerii erau mânioși” FOTO
Pacea din Kosovo e amenințată: Atacuri cu gaze lacrimogene, pietre și grenade asurzitoare. „Tinerii erau mânioși” FOTO

Pacea din Kosovo e amenințată: Atacuri cu gaze lacrimogene, pietre și grenade asurzitoare. „Tinerii erau mânioși” FOTO

Un nou incident la frontiera dintre Serbia și Kosovo. La doar două săptămâni de la încheierea acordului care ar fi trebuit să pună capăt tensiunilor dintre cele două state, cele mai grave din ultimii ani de altfel, în cursul unor raiduri efectuate de agenții de poliție kosovară împotriva bunurilor sârbe de contrabandă au izbucnit noi conflicte. S-a apelat la atacuri cu pietre și gaze lacrimogene, în urma cărora au fost raportate mai multe victime. Numărul oficial nu este cunoscut.

Noi tensiuni între Kosovo și Serbia

De ani de zile, cetățenii din Kosovo au fost constrânși să pătrundă pe teritoriul Serbiei doar cu plăcuțe de înmatriculare sârbe temporare la mașini. În urma acestei situații, Kosovo a decis să interzică pătrunderea pe propriul teritoriu cu plăcuțe de înmatriculare sârbe. Hotărârea a generat puternice tensiuni, în urma cărora, sute de sârbi au blocat drumurile care duceau la posturile de frontieră cu Serbia.

În urmă cu două săptămâni, sub tutela Uniunii Europene, oficialii celor două țări au semnat un acord pentru a permite deblocarea situației în cauză. „Violentele incidente în nordul Kosovo trebuie să înceteze imediat”, a reacţionat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene. „Acţiunile unilaterale şi necoordonate care pun în pericol stabilitatea sunt inacceptabile”, a mai spus el, adăugând că UE este „în contact” cu Belgradul şi Pristina. În acest context, trebuie subliniat că Serbia nu a recunoscut niciodată independența autoproclamată de către fosta sa provincie, în anul 2008.

Atacuri cu gaze lacrimogene, pietre și grenade asurzitoare

În ciuda acordului semnat la Bruxelles, tensiunile nu s-au oprit. Noi violențe au fost raportate între cetățenii din Kosovo și protestatarii sârbi. Poliția din Kosovo a efectuat câteva raiduri împotriva bunurilor sârbe de contrabandă în mai multe orașe din teritoriu, printre care se numără și Pristina și Mitrovica. Acțiunea a revoltat sute de sârbi, care au blocat drumurile la Mitrovica şi o altă localitate vecină, Zvecan.

Agenții de poliție au ripostat cu ajutorul tirurilor cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare, însă parte dintre cetățenii sârbi au apelat la pietre și i-au atacat violent pe agenți. Protestatarii au incendiat și două mașini, potrivit presei internaționale. Televiziunile locale au surprins „tineri mânioși cu cagule, lovind poliţişti kosovari desfăşuraţi în faţa unei farmacii”.

Poliţia din Kosova a acuzat sârbii că ar fi utilizat „arme de foc şi grenade pentru a ataca şi împiedica vameşii şi ofiţerii să-şi îndeplinească atribuțiile”. După retragerea forțelor din Kosovo însă, situația a revenit la normal.

Victime spitalizate. Nu se cunoaște numărul

În urma raidurilor efectuate în teritoriu, agenții de poliție din Kosovo au raportat confiscarea unor „bunuri în valoare de sute de mii de euro” aduse ilegal în țară, fără achitarea taxelor, precum și arestarea a opt persoane.

Mai mulți agenți și civili sârbi au suferit răni ca urmare a conflictelor din nordul statului Kosovo. Un sârb a fost spitalizat după ce a fost rănit cu un glonț, în timp ce alții au suferit leziuni după ce au fost atacați cu pietre, potrivit directorului spitalului din Mitrovica, din nordul Kosovo, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat al poliţiei kosovare, şase dintre ofiţerii săi au fost răniţi în urma acestor ciocniri.